17. apr 2023.

Presuda za ubistvo novinara 35 godina nakon zločina

Sud u Peruu osudio je u četvrtak Danijela Urestija, bivšeg šefa vojne obaveštajne službe te zemlje, na 12 godina zatvora zbog njegove uloge u ubistvu novinara Uga Bustiosa novembra 1988. godine.

Presuda je nakon teške i složene pravne bitke, doneta 35 godina od ubistva, ali je postignuta puna pravda i poslata jasna poruka počiniocima – da niko ne izmiče pravdi, ocenila je za “Javni servis” Dominik Pradali, predsednica Međunarodne federacija novinara (IFJ).

Ugo Bustios, dopisnik nacionalnog magazina “Karetas”, ubijen je dok je istraživao kršenja ljudskih prava, u vreme kada je vlada u Peruu pokušavala da uguši pobunu maoističkih levičara, poznatih pod imenom “Sjajni put”.

Grupa vojnika u civilu je pucala na Bustiosa iz mitraljeza dok je vozio motor, zbog čega je izgubio kontrolu i srušio se. Njegov saputnik, drugi novinar, uspeo je da pobegne. Dok je Bustios ležao teško ranjen, vojnici su detonirali eksploziv i ubili ga.

Urestija su optužila dvojica oficira iz njegove vojne baze, obojica osuđeni da su naručili ubistvo novinara. Oni tvrde da je Uresti, tada kapetan zadužen za obaveštajne poslove, učestvovao u zasedi u kojoj je Bustios ubijen u novembru 1988.

Uresti je bio ministar unutrašnjih poslova Perua od 2014. do 2015. godine, dva puta se kandidovao za predsednika, 2016. i 2021., kao i za gradonačelnika Lime, 2018. i 2022.

Danijel Uresti je, zaključio je sud, učestvovao u zasedi i ubistvu. Advokati političara i bivšeg ministra unutrašnjih poslova najavili su žalbu. Tužilaštvo je tražilo kaznu od 25 godina, ali kažu da su zadovoljni presudom.

Šarmeli Bustios, najstarija ćerka ubijenog novinara, pozdravila je odluku, rekavši da bi konačno mogla da zapali sveću za svoje roditelje i da im kaže: „Pravda je izvršena, 34 godine kasnije. Put je bio težak i bolan. Danas ostaje samo da se zahvalimo.”

Nacionalno udruženje novinara Perua objavilo je da presuda predstavlja obeštećenje za porodicu Bustios i “važan korak ka pravdi i odbrani slobode štampe u Peruu”.

Dominik Pradali, predsednica Međunarodne federacija novinara (IFJ) ocenila je pravna bitka bila teška i složena i da je ovo prvi amblematičan slučaj zločina nad novinarima kojim je postignuta puna pravda i šalje jasnu poruku počiniocima: niko ne izmiče pravdi!

Pradali je podsetila da je na poslednjoj skupštini Međunarodne federacije novinara, juna 2022. u Omanu, Šarmeli Bustios govorila o suđenju za ubistvo njenog oca.

-Presuda je jako dobra vest za Šarmeli Bustios, kćer Uga Bustiosa, kao i za sve novinare u Peruu. Jako je važna za Međunarodnu federaciju novinara i njenih 600.000 članova u 150 zemalja. Ali, porodice, novinari i sloboda štampe ne bi trebalo da čekaju ovoliko dugo. Moramo se potruditi da Generalna skupština UN usvoji IFJ-ovu Međunarodnu konvenciju o bezbenosti i nezavisnosti novinara i svih medijskih profesionalaca. To je vrlo konkretna međunarodna mogućnost da se stane na put nekažnjivosti ubica novinara i njihovih nalogodavaca. Zamolimo naše vlade da to podrže, javno, zaključila Pradali.

Prema podacima peruanske Komisije za istinu i pomirenje, tokom dve decenije borbi u toj zemlji, poginulo je ili se vodi kao nestalo 69.000 ljudi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend