17. maj 2018.

Senat za vraćanje neutralnosti interneta

Američki Senat je većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se poništava odluka Federalne komisije za komunikacije (FCC) iz 2017. godine o ukidanju pravila neutralnosti interneta, doneta u vreme administracije Baraka Obame.

Za obnovu neutralnosti interneta glasali su svi demokratski i troje republikanskih senatora, a rezultat glasanja je bio 52:47, prenosi Glas Amerike.

Ako rezoluciju usvoji i Predstavnički dom i potpiše je predsednik države Donald Tramp, internet provajderi bi morali da nastave da poštuju pravila koja zabranjuju blokiranje, usporavanje pristupa i plaćanje za davanje prioriteta određenim internet adresama.

Federalna komisija za komunikacije, koju kontrolišu republikanci, u decembru je glasala za ukidanje pravila kojima se od internet provajdera traži da obezbede jednake osnove za celokupan saobraćaj na internetu.

Demokrate su isticale da odbacivanje tih pravila daje provajderima odrešene ruke da potiskuju određene sadržaje, ili da promovišu sajtove koji im plaćaju tu uslugu.

Republikanci insistiraju da i oni veruju u neutralnost interneta, ali žele da je zaštite stvaranjem savremenijih zakona, umesto primene zastarele regulatorne strukture.

Demokrate su odlučile da pitanje neutralnosti interneta pretvore u stranačko pitanje, izjavio je republikanski senator Džon Tun.

Umesto da sarađuju sa republikancima i da razviju trajne zakone o neutralnosti interneta, oni su odlučili da pokušaju da osvoje političke poene stranačkom rezolucijom koja neće ništa učiniti da trajno osigura neutralnost interneta, kazao je Tun.

Pre glasanja, senator Ed Marki, demokrata iz Masačusetsa, pozvao je svoje kolege u Senatu da „ne obraćaju pažnju na armiju lobista koji marširaju hodnicima Kongresa u ime velikih internet provajdera.“

Lobisti su pokušali da ubede senatore da pravila neutralnosti interneta nisu potrebna, jer će se „internet provajderi samoregulisati“, kao i da su blokiranje, usporavanje i plaćeno davanje prioriteta samo hipotetičke opasnosti“, naveo je Marki.

Lobističke grupe koje zastupaju sve velike kablovske i telekom kompanije apelovale su na senatore da odbace pokušaj da se obnove pravila neutralnosti interneta.

Šanse da danas usvojena rezolucija zaživi i prođe u Predstavničkom domu su, međutim, male jer je za sada podržava samo 160 kongresmena, a neophodno je da dobije 218 glasova.

Pored toga, Tramp je više puta kritikovao pravila o neutralnosti interneta, pa je malo verovatno da bi on potpisao taj zakon.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend