11. jul 2024.

Time sklopio višegodišnji ugovor o licenciranju sa OpenAI

Medijska kuća Time objavila je partnerstvo sa kompanijom OpenAI, poznatom po razvoju ChatGPT-a, u cilju unapređenja pristupa kvalitetnim informacijama za globalnu publiku.

Ta saradnja uključuje višegodišnji ugovor o licenciranju sadržaja, što je deo šire strategije Time-a da dopre do mlađih i raznovrsnijih korisnika, javlja Axios.

U okviru ovog ugovora, OpenAI će imati pristup arhivama Time-a koje obuhvataju poslednjih 101 godinu, koje će koristiti za obuku svojih velikih jezičkih modela.

Ovo će omogućiti OpenAI-u da koristi ove informacije za odgovore na korisnička pitanja u aplikacijama poput ChatGPT-a.

Takođe, OpenAI će imati pristup najnovijim vestima i sadržajima Time-a kako bi mogao da pruži ažurirane informacije korisnicima u realnom vremenu.

OpenAI će u svojim odgovorima citirati Time i nuditi linkove ka originalnim izvorima na Time.com.

Pored toga, Time će imati priliku da koristi OpenAI tehnologije i alate za razvoj novih proizvoda i unapređenje digitalnog novinarstva.

Time će deliti svoje iskustvo i primere iz prakse kako bi poboljšao upotrebu AI tehnologija u novinarstvu.

Finansijski detalji ugovora nisu objavljeni, ali poznato je da su prethodni ugovori koje je OpenAI sklapao sa izdavačima uključivali finansijsku kompenzaciju.

Ovo je najnoviji u nizu ugovora koje je OpenAI sklopio sa izdavačima, uključujući dogovore sa Atlanticom i Vox Media prošlog meseca, kao i sa News Corp-om u maju.

Veći broj medijskih kuća odlučuje se za partnerstvo sa OpenAI umesto za sudske sporove, kao što je slučaj sa New York Times-om koji je tužio OpenAI zbog povrede autorskih prava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend