20. jul 2022.

U oktobru zakazano suđenje Elon Musk protiv Twittera

Elon Musk izgubio je bitku za odgodu Twitterove tužbe protiv njega jer je sudija iz Delawarea 19. jula zakazao suđenje za oktobar. Razlog zakazivanja početka suđenja naveden je "oblak neizvjesnosti" oko društvene mreže nakon što je milijarder odustao od ugovora o kupovini.

Foto: Jurvetson (cc)

„Odgoda prijeti nepopravljivom štetom“, rekla je Kathaleen St. Jude McCormick, glavna sudinica Suda kancelarije Delawarea, koji rješava mnoge poslovne sporove visokog profila. „Što je odgoda duža, to je veći rizik.“

Twitter je tražio ubrzano suđenje u septembru, dok je Muskov tim pozvao da se pričeka do početka sljedeće godine zbog složenosti slučaja. McCormick je rekao da je Muskov tim podcijenio sposobnost suda u Delawareu da „brzo procesuira složene parnice“.

Twitter pokušava prisiliti milijardera da ispuni svoje obećanje iz aprila da će kupiti giganta društvenih medija za 44 milijarde dolara, a kompanija želi da se to dogodi brzo jer kaže da tekući spor šteti njenom poslovanju.

Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, obećao je platiti 54,20 dolara po dionici za Twitter, ali sada želi odustati od sporazuma.

„To je pokušaj sabotaže. Daje sve od sebe da uništi Twitter“, rekao je advokat William Savitt, koji zastupa Twitter na kancelarskom sudu u Delawareu.

Musk je tvrdio da kompanija nije uspjela pružiti odgovarajuće informacije o broju lažnih, ili „spam bot“, Twitter profila, te da je prekršila svoje obaveze prema ugovoru otpuštanjem top menadžera i značajnog broja zaposlenih.

Savitt je rekao da sporni ugovor i Muskovi tweetovi koji omalovažavaju kompaniju nanose štetu poslovanju te je doveo u pitanje Muskov zahtjev za odgodom suđenja, pitajući „je li pravi plan da istekne vrijeme“.

„Računa na to da će se izvući iz ugovora koji je potpisao“, rekao je Savitt.

Ideja da izvršni direktor Tesle pokušava naštetiti Twitteru je „besmislena. Njemu nije u interesu oštetiti kompaniju“, rekao je Muskov advokat Andrew Rossman, ističući da je on drugi najveći dioničar Twittera s daleko većim udjelom od cijelog odbora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend