25. feb 2020.

Vikiliks: Asanž otkrivanjem izvora doveo ljude u opasnost, tvrdi advokat američke vlade

Žulijan Asanž, jedan od osnivača Vikiliksa, otkrio je imena izvora koji su potom „nestali" pošto ih je on doveo u opasnost, saopšteno je na prvom sudskom ročištu u Londonu.

Advokat koji zastupa američku vladu pred sudom u Vuliču, gde se raspravlja o zahtevu Amerike za izručenjem, rekao je da Asanž počinio krivično delo hakovanja i objavljivanja podataka iz američke vojne baze podataka.

Asanž smatra da je ceo slučaj politički motivisan.

Advokati australijskog državljanina kažu da bi Asanž, ako bude proglašen krivim, mogao da dobije zatvorsku kaznu od 175 godina, ali advokat Džejms Luis, koji zastupa američku vladu, ovo je opisao kao hiperbolu.

On je na sudu rekao da su većina stvari koje mu se stavljaju na teret „klasična krivična dela“ i predstavljaju deo „zavere da se ukradu informacije“ iz računara američkog ministarstva odbrane.

„Ovo su obične optužbe za krivična dela i svaki čovek, novinar ili izvor, koji se bavio hakovanjem i pokušao da na nedozvoljen način uđe u sistem i pomogne drugima, kriv je za zloupotrebu računara“, tvrdi Luis.

„Izveštavanje i obavljanje novinarskog posla ne može da predstavlja izgovor za kriminalne delatnosti, niti dozvolu za kršenje zakona“, dodao je.

Luis dodaje da širenje određenih poverljivih neredigovanih dokumenata dovodi u ozbiljnu opasnost disidente u Avganistanu i Iraku.

Predstavnici američke vlade smatraju da je stotine identifikovanih osoba dovedeno u opasnost širom sveta.

„Amerika je svesna svih ljudi koji su bili izvori, čija imena je objavio Vikiliks, a posle su nestali. Ne možemo, međutim, da dokažemo u ovom trenutku da je njihov nestanak imao veze sa objavama Vikiliksa“, kaže Luis.

Asanžove pristalice okupile su se na protestu ispred zgrade suda – pevali su, uzvikivali parole, a neki su čak koristili i sirene koje su se čule u sudnici.

„Ne mogu da se skoncentrišem. Ova buka mi ne pomaže“, kazao je Asanž pred sudom.

„Razumem ljude koji su se okupili i zahvalan sam javnosti na podršci i razumem da su i oni verovatno zgađeni.“

Ali Vanesa Barejcer, okružna sutkinja, posle toga mu je oduzela reč i zatražila da umesto Asanža govori njegov advokat.

„Gospodin Asanž pokušava da kaže da ne čuje i da ne može da se skoncentriše od buke spolja“, rekla je ona.

Sledeće ročište o izručenju nastaviće se krajem nedelje, a za 18. maj zakazno je iznošenje dokaza.

Asanž se od septembra prošle godine nalazi u zatvoru Belmarš, pošto je sudija tada ocenio da postoji realna opasnost da pobegne.

On je u maju 2019. godine dobio zatvorsku kaznu od 50 nedelja zbog kršenja pravila uslovne slobode. On se prethodno skoro sedam godina krio u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Tražio je i azil od Ekvadora kako bi izbegao izručenje Švedskoj u kojoj je bila podignuta optužnica za silovanje, ali su nadležni organi na kraju odustali od istrage.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend