24. mar 2023.

Zašto su zapadne vlade ušle u „rat“ s TikTokom?

Zapadne vlade ljute su na TikTok. Kineska aplikacija koju obožavaju tinejdžeri širom sveta izložena je kritikama da omogava špijuniranje, ne štiti lične podatke i da čak kvari mladež, piše Politico. Vlade u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, na Novom Zelandu i širom Evrope odlučile su poslednjih meseci da zabrane korišćenje TikToka na poslovnim telefonima.

Ako bude kako traže jastrebovi, moguća su i stroža ograničenja. Bela kuća zatražila je od kineske matične kompanije ByteDance da proda TikTok ili će aplikacija u SAD-u biti potpuno zabranjena. Ali, jesu li te kritike opravdane? Bezbednosni zvaničnici ne govore puno o tome zašto su protiv TikToka.

To je možda zbog osetljivosti pitanja koja se odnose na nacionalnu sigurnost ili je jednostavno znak da su sve to samo neutemeljene prazne priče. Glavni izvršni direktor TikToka Šu Zi Ču odgovarao je na pitanja američkih kongresnika s tim u vezi.

Glavne kritike upućene TikToku:

1. Pristup Kine podacima s TikToka

Možda najveću zabrinutost izaziva potencijalni pristup kineske vlade podacima miliona korisnika TikToka. Zapadni bezbednosni zvaničnici upozoravaju da bi ByteDance mogao da bude podložan kineskim zakonima o nacionalnoj sigurnosti, posebno zakonu iz 2017. koji nalaže kineskim preduzećima da „podržavaju, pomažu i sarađuju“ s nacionalnom obaveštajnom zajednicom. Zakon daje slobodne ruke kineskim obaveštajnim agencijama, ističu zvaničnici.

Podatke korisnika TikToka mogu koristiti i stotine kineskih inženjera i zaposlenih TikToka, od kojih neki mogu raditi za državu, kažu zapadni zvaničnici. U decembru  2022. neki zaposleni ByteDancea u Kini i SAD-u ciljali su novinare zapadnih medija koji su koristili aplikaciju (i kasnije dobili otkaz).

Evropske institucije zabranile su prošli mesec svojim zaposlenim da imaju TikTok na službenim telefonima. U internom e-mailu poslanom zaposlenim evropskog nadzornika za zaštitu podataka, koji je Politico dobio na uvid, objašnjeno je da se time želi „smanjiti izloženost Komisije sajber napadima jer ta aplikacija prikuplja toliko podataka o mobilnim uređajima koji bi se mogli iskoristiti za napad na Komisiju“.

Irska komisija za zaštitu podataka, glavni regulator EU za to pitanje, trebala bi idućih meseci da odluči da li je TikTok nezakonito prebacivao podatke o evropskim korisnicima u Kinu. Oni koji su sumnjičavi u pogledu bezbednosnih optužbi ističu da bi kineska vlada jednostavno mogla da kupi velike količine korisničkih podataka od slabo regulisanih posrednika.

Američki društveni mediji poput Tvitera imali su takođe problema sa zaštitom korisničkih podataka od radoznalih očiju stranih vlada, ističu. TikTok tvrdi da nikada nije dao podatke kineskoj vladi i da bi to odbio ako ga se zatraži. ByteDance je registrovan na Kajmanskim otocima, što bi ga, tvrdi TikTok, zaštitilo od zakonskih obaveza da pomaže kineskim agencijama.

Projekt Teksas i Projekt detelina

Dvadeset posto deonica ByteDancea drže njegovi osnivači i kineski investitori, 60 posto globalni investitori, a 20 posto zaposleni. Kompanija je objavila dva plana za zaštitu podataka. U SAD-u Projekt Teksas je 1,5 milijardi američkih dolara vredan plan izgradnje zida između američke podružnice i njenih kineskih vlasnika.

Evropska verzija vredna 1,2 milijarde evra, Projekt detelina, prebacila bi većinu TikTokovih evropskih podataka na servere u Evropi. Ali, glavni evropski lobista TikToka Teo Bertram rekao je u martu da bi „bilo izuzetno teško“ posve zaustaviti prenošenje evropskih podataka u Kinu.

2. Ulazna vrata za kineske špijune

Ako kineske agencije ne mogu pristupiti TikToku legalno, mogu ući na zadnja vrata, tvrde zapadni zvaničnici. Kineski sajber špijuni spadaju među najbolje na svetu, a njihov posao je lakši ako se baze podataka i digitalna infrastruktura nalaze na njihovoj teritoriji.

Holandske obaveštajne agencije savetovale su vladinim zvaničnicima da deinstaliraju aplikacije iz zemalja koje vode „ofenzivne sajber programe“ protiv Holandije,  uključujući Kinu, ali i Rusiju, Iran i Severnu Koreju.

Kritičari argumenta koji se temelji na sajber špijunaži podsećaju na istraživanje građanske laboratorije Univerziteta iz Toronta iz 2021. koja je utvrdila da ta aplikacija ne pokazuje „otvoreno maliciozno ponašanje“ koje bi se očekivalo od jedne špijunske aplikacije.

Bertram kaže da kompanija želi da zaposli još inženjera van Kine

Ali, direktor laboratorije rekao je da istraživači nisu imali informacije o tome što se događa s TikTokovim podacima koji se čuvaju u Kini. TikTokov Projekat Teksas i Projekat detelina uključuju korake za ublažavanje bojazni od sajber špijunaže, kao i za legalni pristup podacima.

Plan za EU dao bi evropskom bezbednosnom telu (koje tek treba odrediti) ovlašćenja da proverava politike koje se odnose na sajber sigurnost i kontrolu podataka i da ograniči pristup nekim zaposlenima.

Bertram je rekao da bi ta agencija mogla da komunicira sa evropskim bezbednosnim agencijama i regulatorima „bez mešanja TikToka, kako bi se uverili da se ništa ne skriva“.

Bertram je takođe rekao da kompanija želi da zaposli još inženjera izvan Kine.

3. Pravo na privatnost

Kritičari TikToka optužuju aplikaciju da masovno prikuplja podatke, posebno u Sjedinjenim Državama, gde građani nemaju zaštićena opšta prava na privatnost na saveznom nivou. U jurisdikcijama koje imaju stroge zakone o zaštiti privatnosti, TikTok je suočen s čestim optužbama da ih ne poštuje.

Kompanija je pod istragom u Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi zbog toga kako obrađuje podatke maloletnih korisnika. Regulatori u Holandiji, Italiji i Francuskoj takođe istražuju njegove prakse kad je reč o zaštiti prava na privatnost u vezi sa personalizovanim oglašavanjem i zbog toga što ne ograničava pristup dece svojoj platformi.

TikTok je demantovao optužbe iznete u nekim izveštajima tvrdeći da američke tehnološke kompanije prikupljaju jednako veliku količinu podataka. Meta, Amazon i drugi takođe su dobili velike kazne zbog kršenja prava na privatnost evropskih građana.

4. Psihološke operacije

Možda najozbiljnija optužba, a svakako zakonski najsvežija, odnosi se na to da je TikTok deo sveopšte kineske civilizacijske borbe protiv Zapada. Njegova uloga je da širi dezinformacije i zatupljujući sadržaj među mladim zapadnjacima, sejući podele i apatiju.

Direktor američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Pol Nakasone upozorio je ovog meseca da bi kineska kontrola TikTokovog algoritma mogla da omogući vladi da sprovodi operacije širenja uticaja među zapadnom populacijom. TikTok tvrdi da ima oko 300 miliona aktivnih korisnika u Evropi i SAD-u. Aplikacija je 2022. bila najviše skidana sa interneta.

Godine 2019. pojavili su se izveštaji koji su sugerisali da TikTok cenzuriše pro-LGBTQ sadržaj i video snimke koje spominju pekinški Trg Tiananmen. ByteDance je takođe optužen da promoviše besmislene video snimke zapadnoj deci kako bi gubila vreme, za razliku od korisnog obrazovnog sadržaja koji se nudi na njegovoj kineskoj aplikaciji Douyin.

Osim optužbi za namerne „operacije širenja uticaja“, TikTok je kritikovan i zbog toga što ne štiti decu od zavisnosti o svojoj aplikaciji, od opasnih viralnih izazova, kao i dezinformacija. Francuski regulator rekao je prošle nedelje da je aplikacija još u „jako ranim fazama“ kontrole sadržaja, piše Index.hr

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend