17. nov 2017.

„Blic“ prekida saradnju sa velikim brojem dopisnika

Uredništvo dnevnog lista „Blic“ obavestilo je desetak honorarnih dopisnika da sa njima prekida redovnu saradnju, saznaje UNS. „Urednik u desku Nedeljko Čolić pozvao me je pre dva dana i obavestio o odluci menadžmenta da 'Blic' više da sa nama raskidaju ugovore. Bio sam dopisnik više od deceniju“, kaže jedan od kolega koji je želeo da ostane anoniman. Kako dodaje, Čolić im je rekao da će „nas od sada angažovati samo po potrebi, za vesti iz hronike, društva ili ekonomije“.

„Raskinuli su autorski ugovor koji smo potpisivali na godinu dana. Više, kako je rekao, neće biti potrebe za našim reportažama i pričama, samo za, po potrebi, kratkim vestima, najviše iz hronike. Rekli su da će nas za to posebno platiti, samo za mesec kada nas angažuju. Neće nam više biti povezan staž, nećemo imati zdravstveno. Strašno je, bio sam zatečen“, kaže drugi kolega.

Drugi dopisnik sa kojim je UNS razgovarao potvrdio je ove informacije, ali je naveo da ga odluka „ne čudi“.

„Ovo je liberalni kapitalizam i ovo je Srbija. Nije potrebno dati bilo koje drugo obrazloženje. ’Blic’ je privatna firma, kad ima posla, ima, kada nema, nema. Nisam ljut na njih, više sam ljut na novinarska udruženja koja su dovela da medijske scene u unutrašnjosti uopšte nema. Podržali su privatizaciju, set novih zakona i time doveli da medijska scena nestane. Zbog toga smo mi kao dopisnici nacionalnih medija kod njih radili za mizeran honorar“, rekao je on.

Dopisnici „Blica“ koji još uvek nisu obavešteni o prekidu saradnje, kako za UNS kažu, očekuju poziv.

„Čuo sam od kolega da su ih zvali. Mene još uvek nisu, ali očekujem poziv. ’Blic’ je promenio koncept, uređivačku politiku i ovo me ne čudi. Nisu im važne vesti iz unutrašnjosti, samo koja je pevačica zatrudnela i ko je sa kim u vezi“, rekao je kolega.

Menadžment i urednici bez komentara

Generalna direktorka kompanije Ringier Aksel Springer u Srbiji Jelena Drakulić Petrović nije se danas javljala na pozive UNS-a, dok je direktor „Blica“ Veselin Simonović rekao da „o ovome ne zna ništa“ i „da pozovemo urednike“.

Sa druge strane, urednik u desku Nedeljko Čolić UNS-u je kratko rekao da „nije ukinuta čitava mreža dopisnika“, i da se „za pitanja o ovoj temi obratimo menadžmentu“.

1 komentar za: “„Blic“ prekida saradnju sa velikim brojem dopisnika

 1. shule

  Ovo je istina o novinarstvu u Srbiji. „Mala bara“,a puno „krokodila“. Kakva sloboda medija i ugrozena prava – pare su u pitanju. Njih je malo , a potrazilaca i previse.
  Zasto NUNS i UNS ne naprave analizu – koliko TACNO ima novinara; novina; redakcija i potom izracunaju broj stanovnika po novinaru; tj. novinama.
  Pitam se sta Obradovic radi u Beogradu … !??
  Zasto ne spasava SVOJE novine ,a ne da „vodi“ tudju brigu. !??
  Koliko kostaju ljudi iz rukovodstva NUNS-a koji „mitinguju“ po tribinama … !??
  Pitanja ima bezbroj,a vreme curi , para sve manje – upamet se … !!!

  18. нов 2017. at 06:50

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend