05. maj 2022.

Bogićević još čeka kupca za Politiku, država, suprotno propisima, i dalje suvlasnik

Biznismen Miodrag Bogićević potvrdio je za Danas da još uvek nije prodao svoj udeo u Politici, suprotno pisanjima pojedinih medija.

Bogićević je u pregovorima sa smederevskim biznismenima braćom Rajić o prodaji svog udela od 50 odsto u dnevnom listu Politika, ali, kako kaže, ima i drugih ponuđača. Dogovor o prodaji originalno je trebalo da bude postignut do kraja prošle godine, ali do realizacije posla sve do sada nije došlo.

U međuvremenu je Rusija u kojoj je registrovana firma Ist media preko koje Bogićević kontroliše svoj udeo u najstarijem srpskom listu, napala Ukrajinu, dok su u Srbiji održani izbori, što je moguće sve uticalo na odlaganje transakcije.

Kako su preneli mediji, Agencija za zaštitu konkurencije je tek nedavno ovom šabačkom biznismenu dala dozvolu za otuđenje svog dela, a država ga obavestila da ne želi da iskoristi svoje pravo preče kupovine, čime su se sada stekli formalni uslovi za prodaju. Rajići, koji se smatraju bliskim aktuelnim vlastima, široj javnosti su postali poznati nakon kupovine Večernjih novosti.

Prodaja Bogićevićevog udela, koji je on preuzeo od nemačkog VAC-a, smatra se preduslovom da država proda svoje vlasništvo u Politici, što je obaveza koju je na sebe preuzela Akcionim planom za sprovođenje medijske strategije za period od 2020. do 2025. godine. Prema tom dokumentu, država je imala rok do kraja 2021. da se povuče iz vlasništva u medijima, što ipak nije ispunjeno.

Kako je Danas ranije izvestio, u slučaju Politike zamisao je bila da Rajići prvo kupe Bogićevićev udeo, a da im zatim svoj deo proda i država, na osnovu prava preče kupovine koje bi oni na ovaj način nasledili, a koje vuče korene još iz ugovora koji je VAC imao sa državom. Tako bi se izbegla svaka mogućnost da Politiku preuzme kupac koji ne odgovara vlasti, što bi se moglo dogoditi kad bi država svoj udeo javno oglasila na prodaju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend