27. apr 2022.

UNS sa Fondom PIO pokreće akciju- Novinari i medijski radnici, koliko radnog staža imate?

Udruženje novinara Srbije (UNS) zajedno sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) u narednih godinu dana vodiće akciju „Novinar si, medijski radnik – koliko radnog staža imaš?“

Plakat UNS-a: Solidarnost

UNS ovom akcijom želi da pokrene za mnoge novinare i medijske radnike bolno pitanje utvrđivanja do sada upisanog radnog staža, ali i onog koji nije upisan, a postoji mogućnost da se utvrdi i rasporedi onome kome pripada.

U turbulentnim vremenima, koja traju poslednje tri decenije, podrazumevalo se da novinar iznosi u javnost probleme sa kojima se suočavaju građani Srbije kako bi ih nadležni rešili, bori se za javni interes. Međutim, sami novinari i medijski radnici u velikom broju nisu ostvarivali ili i dalje nemaju radno-pravnu sigurnost.

Angažovani kao honorarni saradnici obavljali su svoje poslove sa ili bez ugovora o delu, autorskog ugovora ili ugovora o povremenim i privremenim poslovima.

Rad za medije i danas, za neke novinare i medijske radnike, podrazumeva da jedan deo plate ili honorara dobijaju preko računa, dok se ostatak isplaćuje „na ruke“.

UNS je analizirajući ovu temu utvrdio da čak i kada je poslodavac na postojeće plate ili honorare uplaćivao odgovarajuće poreze i doprinose, dešavalo se da ne odnosi MUN ili M 4 obrasce, koji su po zakonu od 2003. do 2018. godine u papiru morali biti dostavljeni nadležnoj filijali Fonda PIO, kako bi konkretnom osiguraniku staž bio utvrđen u evidencijama Fonda.

U ovoj akciji UNS želi da pokrene novinare i medijske radnike da već sada utvrde da li ima u radnom stažu i kod njih takvih propusta i „rupa“, bez obzira na način angažovanja – stalno zaposlenje ili honorarni posao.

UNS će u ovoj akciji pisati o konkretnim slučajevima koji mogu da pomognu u rešavanju sličnih situacija u vezi sa regulisanjem radnog staža.

Pozivamo članove UNS-a da se obrate timu UNS-a koji čine advokati i novinari kako bismo zajedno sa Fondom PIO utvrdili koliko imate radnog staža, odnosno pokušali da rešimo problem sa kojim se suočavate, a u vezi je sa regulisanjem radnog staža.

Imejl na koji se timu UNS-a možete obratiti je dragana.bjelica@uns.rs ili na telefone 011 33 41 815 i 011 32 36 337.

UNS pokreće ovu akciju nakon razgovora koji je u februaru organizovao sa predstavnicima sindikata, novinarima i medijskim radnicima.

Podršku planiranim aktivnostima UNS-a, u koje spada i ova akcija, dala je Evropska federacija novinara sa kojom realizujemo jednogodišnji projekat.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend