17. jul 2017.

NUNS poziva Srpsku listu da ne diskriminiše medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva rukovodstvo Građanske inicijative Srpska lista da ne diskriminiše medije, odnosno da u komunikaciji sa novinarima poštuju standarde i principe predviđene međunarodnim konvencijama o slobodi informisanja.

Takođe, NUNS očekuje da se Građanska inicijativa Srpska lista ponaša u skladu sa svojim javno proklamovanim ciljem „zaštita prava na informisanje“ iz stranačkog Proglasa od 12. maja 2017. godine.

Prema saznanjima NUNS-a, Srpska lista je bez ikakvog objašnjenja ili povoda odlučila da bojkotuje informativni portal KoSSev.

U Kosovskoj Mitrovici se danas održava prva Izborna skupština te stranke na kojoj se očekuju kadrovske promene u stranačkom rukovodstvu, a pred formiranje nove Vlade Kosova. Srpska lista na ovaj važan događaj nije pozvala portal KoSSev, a urednici tog informativnog onlajn medija Tatjani Lazarević prvi čovek Građanske inicijative Srpska lista Slavko Simić potvrdio je da nisu pozvani na Izbornu skupštinu.

„Portal KoSSev se svojom uređivačkom politikom deklarisao da se bavi lokalnim pitanjima. Događaj Izborne skupštine Srpske liste prevazilazi nivo kojim se portal KoSSev bavi, pa nismo našli za shodno da vas obavestimo o aktivnostima koje smo planirali za 17.07. 2017. godine“, napisao je Simić u poruci urednici portala KoSSev.

Urednica Lazarević navodi da je Simića prethodno pitala “zašto je Srpska lista KoSSev uklonila sa liste primalaca saopštenja i poziva za praćenje događaja liste Srpska?” Prema njenim rečima, “od kraja maja redakciji našeg portala prestala su da stižu obaveštenja o konferencijama za medije i saopštenja o aktivnostima Srpske liste”.

Uz to, kako u svom današnjem tekstu ukazuje koleginica Lazarević, u impresumu KoSSev jasno piše da „portal ima za cilj da tačno i pravovremeno informiše srpsku zajednicu na Severu Kosova o aktuelnim događajima, tzv. post-briselskom periodu i predstojećim političkim i društvenim procesima, kao i širu javnost o srpskoj zajednici na Severu Kosova“.

Za tri i po godine postojanja portal KoSSev je objavio 12.400 tekstova.

Zato je cinično i neprihvatljivo “objašnjenje” lidera Srpske liste o lokalnom karakteru uređivačke politike tog medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend