28. dec 2017.

Brnabić za Insajder: Situacija u medijima bila gora 2011. nego danas (VIDEO)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, na svečanom prijemu povodom novogodišnjih praznika, da Vlada ima otvorena pitanja sa nekim medijima, ali da je otvorena za dijalog i da „nije neprijatelj medija". Na pitanje novinara Insajdera kako misli da reši probleme u medijima kada ni ne vidi da, osim "ostrašćenosti", u medijima problemi uopšte postoje, premijerka Brnabić je rekla nije važno šta ona misli, već da otvori dijalog i sa onima koji drugačije razmišljaju.

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su 14. novembra premijerki Ani Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, među kojima su formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada agencije Tanjug, ugašene Vladinom odlukom pre više od dve godine.

Nakon sastanka premijerka je izjavila da će u narednih 10 do 15 dana Vlada odgovoriti na zahteve Grupe za slobodu medija i da će nakon toga biti nastavljen dijalog, međutim, ona je to učinila tek mesec i po dana kasnije.

Međutim, u većini odgovora na zahteve Grupe za slobodu medija za poboljšanje medijske situacije premijerka je  probleme negirala, ističući da se ona u medije ne mešta direktno, već da institucije treba da rade svoj posao.

Na pitanje novinara Insajdera šta uraditi u situaciji kada institucije ne rade svoj posao, kao i da li je zaklanjanje iza institucija samo alibi da situacija u medija ostane nepromenjena, Brnabić je izjavila da ako institucije ne rade svoj posao onda „imamo problem i treba da vidimo kako da ga rešimo“

„Ne, ako institucije ne rade svoj posao onda imamo veliki problem zato što je osnova demokratskog društva da institucije rade svoj posao, a ne da neko, bilo kakav pojedinac radi taj posao umesto njih. Tako da, ako institucije ne rade svoj posao imamo problem i treba da vidimo kako da ga rešimo“, navela je Brnabić u svom odgovoru.

„Prethodna Vlada postavila dobre osnove“

Premijerka je odgovarajući na pitanje Insajdera istakla i da smatra da nijedna Vlada nikada ranije nije uradila toliko dobrih stvari u medijima, ističući da joj je najveći prioritet da se napadi na medije rešavaju.

„Mislim da je potpuno nedopustivo da imamo napade na medije i to je ono gde ja mislim da mi imamo potpuno otvorenost i Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde i u smislu prethodne Vlade i potpisanih sporazuma o saradnji i formiranih komisija. Ja mislim da nijedna Vlada nikad ranije nije uradila toliko da u stvari sednemo i vidimo kako ti problemi mogu da se rešavaju u saradnji sa medijima“, istakla je Brnabić za Insajder.

Prema njenim rečima, situacija u medijima je bila mnogo gora 2011. nego što je danas.

„Mislim da je prethodna Vlada postavila dobre osnove i sa setom medijskih zakona koji do tada nisu doneseni, pa su tek tada donošeni i povodom komisija koje su formirane i u tom smislu mislim da je postavljen odličan osnov. Mislim da je situacija 2011. godine kao što je bilo jasno i iz izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije bila mnogo gora nego danas. Danas postoje neki problemi kao što neki mediji kažu, i mi ćemo o tim problemima razgovarati, ali mislim nije istina da medijska situacija nikad nije bila gora“, izjavila je Brnabić za Insajder.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend