30. jul 2018.

Izdavač Njujork Tajmsa upozorava Trampa: Izazvaćete nasilje

Izdavač lista Njujork tajms A. G. Salzberger izjavio je da je predsedniku SAD Donaldu Trampu na sastanku u Beloj kući rekao da je njegov govor protiv štampe „ne samo razdoran već i opasan“. Tramp je nakon toga novinare optužio za „nepatriotsko izveštavanje“.

Foto: Flickr, Scott Beale

Salzberger je naveo da je Trampu rekao da je zabrinut zbog toga što etiketira novinare kao „neprijatelje naroda“ i upozorio ga da takav „zapaljivi govor doprinosi povećanju pretnji novinarima i da će dovesti do nasilja“, prenosi Asošiejted pres.

On je kazao da na sastanku 20. jula nije tražio od Trampa da ublaži napade na Tajms. Tramp taj list često naziva „Njujork tajms koji propada“.

Salzberger je rekao da je „preklinjao“ Trampa da razmisli o napadima na novinarstvo, koje je nazvao „opasnim i štetnim“ po SAD.

Njujork tajms je saopštio da sastanak u Beloj kući nije imao status formalnog, a detalji o sastanku objavljeni su tek nakon što je Tramp o tome juče tvitovao.

„Imao sam dobar i interesantan sastanak u Beloj kući s izdavačem Njujork tajmsa A.G. Salzbergerom. Dosta vremena razgovarali smo o ogromnoj količini lažnih vesti koje emituju mediji i o tome kako se lažne vesti pretvaraju u frazu ’neprijatelji naroda’. Tužno!“, naveo je Tramp u jučerašnjem tvitu.

Izraz „neprijatelji američkog naroda“ Tramp je za novinare upotrebio prvi put ubrzo nakon preuzimanja dužnosti predsednika SAD, a slične pa i žešće napade na novinare naročito voli da praktikuje pred svojim pristalicama na skupovima širom zemlje.

Nakon Salzbergerovog saopštenja Tramp se na Tviteru ponovo obrušio na novinare rekavši da je njihovo izveštavanje o radu aktuelne administracije „nepatriotsko“.

U seriji tvitova Tramp je, koristeći uobičajene nadimke, napao i svoje omiljene mete, ujedno i najveće kritičare među medijima – „Njujork tajms koji propada“ i „Amazonov Vašington post“ (Post je pre nekoliko godina kupio vlasnik Amazona Džef Bezos, op. a.) – da objavljuju isključivo negativne tekstove o njegovoj administraciji „čak i o pozitivnim postignućima“, dodavši „da se to neće nikad promeniti“.

„Devedeset odsto izveštavanja o mojoj administraciji je negativno uprkos neverovatno pozitivnim uspesima, pa nije čudno što je poverenje u medije na istorijski najnižem nivou. Neću dozvoliti da Trampovi mrzitelji u umirućoj novinskoj industriji rasprodaju ovu zemlju“, napisao je predsednik SAD.

Novinarki CNN-a Kejtlin Kolins prošle nedelje je bilo zabranjeno da prisustvuje pres konferenciji u Beloj kući pošto je prethodno, kao predstavnik medijskog pula, predsedniku SAD na sastanku sa šefom Evropske komisije Žan–Klodom Junkerom postavila nekoliko pitanja koja su u Beloj kući ocenjena kao „neprimerena“. Pitanja su se odnosila na Trampovog bivšeg advokata Majkla Koena, sve izglednijeg aduta istražitelja o Trampovim aktivnostima tokom predsedničke kampanje 2016. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend