02. dec 2019.

Premijer Malte najavio povlačenje posle pritiska javnosti zbog ubistva novinarke

Pozivi Muskatu da se povuče sve su glasniji nakon što je istraga ubistva novinarke Dafne Karuana Galicije, utvrdila povezanost istaknutog biznismena sa vladinim ministrima i zvaničnicima

Premijer Malte Džozef Muskat izjavio je večeras danas da planira da se povuče sa funkcije. Muskat je u televizijskom obraćanju rekao da će zatražiti od svoje Laburističke stranke da pokrene postupak za izbor novog lidera 12. januara.

Pozivi Muskatu da se povuče sve su glasniji nakon što je istraga ubistva novinarke Dafne Karuana Galicije, utvrdila povezanost istaknutog biznismena sa vladinim ministrima i zvaničnicima.

I večeras se hiljade ljudi okupilo u Valeti, glavnom gradu Malte, zahtevajući pravdu za ubijenu novinarku i ostavku Muskata.

Demonstranti su okupili ispred parlamenta i zgrade suda noseći fotografiju Galicije, koja je ubijena 2017. godine u eksploziji bombe podmetnute pod automobil.

Građani su nosili i fotografije bivšeg šefa kabineta premijera Malte Kita Šembrija, koji je ispitan u vezi sa ubistvom, te Melvina Teume, navodnog posrednika u ubistvu novinarke.

Poseban bes naroda izazvala je jučerašnja odluka suda da za saučesništvo u ubistvu optuži biznismena Jorgena Feneka, koji je odbacio sve optužbe. Još tri muškarca su u pritvoru zbog ubistva novinarke.

Fenek je prošle godine identifikovan kao vlasnik misteriozne kompanije registrovane u Dubaiju „17 blek“, a koja se pojavljuje u takozvanim Panamskim dokumentima iz 2016. godine, koje je istraživala Galicija.

Osim toga, Fenek se dovodi u vezu sa vladinim zvaničnicima, navodi BBC.

Prema nekim informacijama kompanija „17 blek“ tajno je isplaćivala određene sume kompanijama koje je osnovao Šembri i ministar turizma Konrad Mizi.

Ministar ekonomije Malte Kris Kardona vratio se na funkciju nakon što je sam sebe suspendovao 26. novembra nakon saslušanja u policiji.

Muskat je na vlasti već šest godina nakon što je pobedio na izborima u dva navrata.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend