02. dec 2019.

Draža Petrović: Da nismo objavili Koraksovu karikaturu, pristali bismo da nam državni vrh uređuje novine

Predstavnici vlasti, pričom o tome da novinari crtaju metu Aleksandru Vučiću, u stvari, prave mete od samih novinara, što može da bude opasno, kaže glavni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović. O reakcijama vlasti na naslovnicu Danasa sa Koraksovom karikaturom, on kaže da samo zlonamerni ljudi nisu želeli da je razumeju

Dragoljub Draža Petrović / Foto: Perica Gunjić

Pored svih problema koji postoje u Srbiji, glavna tema krajem prošle nedelje bile su dve naslovne strane novina – NIN-ova sa fotografijom Vučića i snajpera uperenog ka njemu, koja je odlukom izdavača ekspresno skinuta, te naslovnica lista Danas sa karikaturom Predraga Koraksića Koraksa, kojom se pokazuje reakcija državnog vrha na potez uredništva NIN-a. Kao i u slučaju NIN-a, Danas je bio meta napada tokom vikenda zbog naslovne strane. Predstavnici vlasti i njihovi analitičari otišli su toliko daleko da su novinare i urednike nazivali monstrumima, a optuživali su ih i da prizivaju smrt predsednika.

Bura zbog naslovnih strana NIN-a i lista Danas imala je tri naleta. Prvi je bio kada je NIN u sredu objavio naslovnicu izdanja koje će biti objavljeno narednog dana, a na kojoj su iskoristili fotografiju iz Tanjugovog servisa kako bi aferu „Krušik“ ilustrovali slikom na kojoj se nalazi oružje i predsednik države Aleksandar Vučić. Predstavnici vlasti reagovali su veoma brzo, društvene mreže su se usijale, a tačka topljenja pred pritiskom članova vladajuće stranke i koalicionih partnera dogodila se kod izdavača NIN-a – kompanije Ringier Axel Springer.

Izdavač je odlučio da je fotografija na kojoj se predsednik nalazi na nišanu snajpera neprimerena u zemlji u kojoj je ne tako davno ubijen premijer i to je izazvalo drugi talas reakcija zbog jedne naslovne strane. Jedni su branili taj potez, drugi su ukazivali na to da se radi o klasičnom primeru cenzurisanja medija.

Smešno je da jednu čistu metaforu kakvu smo imali na naslovnoj strani NIN-a, prikazujete kao pokušaj ubistva predsednika, a pre toga ste imali gomilu naslovnih strana tabloida na kojima smo mogli da vidimo Vučića sa omčom oko vrata

Novi talas je zapljusnuo javnost u petak uveče kada je Danas objavio naslovnicu svog vikend izdanja, na kojoj se našla Koraksova karikatura sa Vučićem i snajperom u glavnim ulogama. Ovog puta Vučić je na svojim grudima nosio i pokazivao metu, čime se Koraks još jednom provokativno i s velikom dozom ironijе osvrnuo na čitavu histeriju koja se stvorila zbog naslovne strane novina.

Bio je to, međutim, novi povod za napad na novinare.

Glavni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović za Cenzolovku kaže da je vlast, stvarajući afere oko naslovnih strana NIN-a i Danasa, u stvari samo želela da predsednika Vučića prikaže kao žrtvu i da ga po svaku cenu uporedi sa ubijenim premijerom Zoranom Đinđićem.

„To je samo po sebi jedna opasna ironija, zato što je upravo Vučić bio pripadnik one stranke koja je najavljivala ubistvo Đinđića, s obzirom na to da je Tomislav Nikolić pred ubistvo Đinđića govorio kako je i ‘Tito pred smrt imao problema sa nogom’. Posle toga su radikali na neki način i likovali nad ubistvom premijera. Sada oni žele da od Vučića naprave Đinđića i da iskonstruišu to da njega neko od nas, a mislim na urednike i novinare NIN-a i Danasa, želi da ubije, što je totalna glupost, jer nikad tako nešto ne bi normalnim ljudima palo na pamet.

Međutim, to je nastavak onih konstrukcija o atentatima na Vučića. Mogao bi da se napravi čitav jedan sajam raznih ‘pokušaja atentata’ na Vučića, koje je vlast tako predstavljala. Imali smo slučaj Jajinci, kada je pronađeno oružje blizu predsednikove kuće, pa se ispostavilo da od te priče nema ništa, Vučićev dolazak u emisiju ‘Upitnik’ prikazan je kao pokušaj atentata, imali smo pokušaj državnog udara koji je trajao dva dana, doduše – samo na Pinku. Stalno održavaju tenziju kako bi prikazali da neko navodno želi da dođe glave predsedniku, što naravno niko normalan ne želi.“

Svako dobronameran je shvatio poruku karikature

Cenzolovka: Nije prvi put da predstavnici vlasti reaguju na Koraksovu karikaturu. Jeste li i sada očekivali ovako snažnu reakciju?

Draža Petrović: Nekoliko puta do sada su reagovali na Koraksove karikature u našem listu. Najpre je to bilo kada je Vučić, posle afere Savamala, prikazan kao striptizeta koja sa sebe skida fantomke, a Koraks je tu želeo da prikaže kako Vučić skida odgovornost sa sebe i svojih saradnika. Onda je čuvena karikatura gde su Gebels i Hitler prikazani navodno kao Vučić, što je takođe bilo jedno slobodno tumačenje. I tada se digla velika frka, jer je rečeno da smo hteli da prikažemo Vučića kao Hitlera.

Mi smo ovog puta očekivali da će biti reakcije, ali ne ovako iz svih oružja, odnosno reagovala je teška artiljerija SNS-a i njihovih koalicionih partnera i to isto veče kada se karikatura pojavila. Mi smo čak razmišljali da li tu karikaturu uopšte treba staviti na naslovnu stranu, jer može doći do takve reakcije, ali da nismo to uradili, mi bismo prihvatili da nam državni vrh Srbije uređuje novine, a to ne želimo. Ne želimo tu vrstu autocenzure koju oni žele da stvore ovakvim reakcijama.

Oni žele da stalno prave nekakvu paranoju u javnosti kako njih neko progoni, kako neko radi za Đilasa, a, verujte, Đilas ima uticaja na uređivačku politiku lista Danas koliko i Vučić – nikakvog… Mi smo u jednoj nezgodnoj situaciji, jer nas ne voli mnogo ni opozicija, a vlast uopšte

Ako vi u sebi imate dilemu da li da objavite karikaturu, koja je žanr u kojem se uvek preteruje i koja metaforički prikazuje neke stvari u društvu, onda podležete autocenzuri koju vlast stvara time što će vas linčovati danima. Mi smo ipak odlučili da postupimo profesionalno i da ne razmišljamo šta će biti posledica toga i reakcija je bila mnogo žešća nego što smo očekivali.

Poruka ove karikature je jasna, ona je aluzija na naslovnu stranu NIN-a i tu aferu, jer Vučić sam od sebe pravi žrtvu i na karikaturi se vidi kako se Vučić namešta ispred snajpera i sam sebi crta metu. To je poruka karikature, svako dobronameran je to shvatio, a svako zlonameran nije.

Cenzolovka: Za samu naslovnicu NIN-a bilo je raznih reakcija – od toga da je odlična pa do oštrih kritika. Vi ste već istakli da vam je ona fenomenalna. Zbog čega to mislite?

Petrović: Ako želite da nešto prikažete banalno, vi ćete to tako i prikazati, ako želite da nešto prikažete metaforično, onda ćete to uraditi kao što je uradila redakcija NIN-a. Ako niste zlonamerni, onda vam je jasna poruka koju ta naslovna strana ima. Dakle, reč je o aferi o trgovini oružjem, imamo opoziciju koja cilja na Vučića, ta afera „Krušik“ je uzdrmala Vučića.

Uzgred, fotografija je snimljena prilikom Vučićevog obilaska sajma naoružanja i on stoji ispred nekog snajpera. On je na tom sajmu pošao pored, recimo, 50 različitih komada oružja. Moglo bi se reći da je, prema tome kako su to predstavili vlast i režimske novine, on to sve jedva preživeo.

Smešno je da jednu čistu metaforu kakvu smo imali na naslovnoj strani NIN-a prikazujete kao pokušaj ubistva predsednika, a pre toga ste imali gomilu naslovnih strana tabloida na kojima smo mogli da vidimo Vučića sa omčom oko vrata, ali to je naravno drugi kontekst, jer su oni želeli da prikažu kako neko pokušava da ubije Vučića.

Mislim da je stvar inteligencije shvatati naslovne strane dobrih novina. Ko nema inteligenciju – ili se pravi da je nema – on onda od toga pravi aferu.

ZABRANJENA REČ 'GIM'

Cenzolovka: Čini li vam se da je čitava priča o naslovnim stranama poslužila samo kao još jedan povod da se pažnja javnosti skrene sa afere o trgovini oružjem, koja je zapravo bila inspiracija NIN-u i listu Danas?

Petrović: Jasno je da je afera „Krušik“ veoma bolna i nezgodna za vlast. Vidimo da su oni, uključujući i predsednika Vučića kojeg je teško zbuniti, totalno zbunjeni celom tom pričom, jer je ona prilično jak dokaz da tu postoje neke veze između vlasti i trgovaca oružjem. Njihova premisa, na kojoj oni zasnivaju vlast, jeste da su oni neverovatno pošteni za razliku od onih lopova koji su bili pre njih na vlasti.

Cenzolovka: Dobili ste pretnju tužbom ukoliko nastavite da pratite aferu „Krušik“, odnosno da pišete o GIM-u, koji je jedan od aktera čitave priče.

Petrović: Po prvi put u karijeri doživljavam to da neka advokatska kancelarija u ime neke firme upozorava medij, navodeći gomilu nekih zakonskih i podzakonskih akata, kako ubuduće ne bi smeo da piše o aferi „Krušik“, odnosno o GIM-u, koji je glavna zvezda te afere. Po tom dopisu, koji je jako teško rastumačiti ako niste pravnik, ali ja sam ga ovako novinarski rastumačio, mi ubuduće reč „gim“ možemo da pominjemo u novinama samo ako pišemo o Svetskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici, ali u drugim slučajevima ne smemo da pominjemo „gim“, jer ispada da radimo protiv sigurnosti i bezbednosti države ili otkrivamo poslovne tajne jedne kompanije.

Bilo bi jednostavnije da su oni angažovali jednog portparola GIM-a koji bi svakog dana odgovarao na ono što se u javnost iznosi i da takva komunikacija sa novinarima objasni javnosti da li je GIM tu umešan ili ne, umesto što angažuju advokatske kancelarije da pišu medijima. Ovako, oni ne odgovaraju na naša pitanja, a žele da o tome uopšte ne pišemo.

Cenzolovka: Kakva se poruka šalje građanima kada osoba koja ukaže na koruptivne radnje u javnom sektoru bude zatvorena iza rešetaka, kao što je slučaj sa Aleksandrom Obradovićem?

Petrović: To je jasna poruka drugim ljudima koji bi jednog dana takođe mogli da postanu uzbunjivači, ili da otkriju afere u nekim drugim državnim firmama, da može da im se desi ovo što se dešava Aleksandru Obradoviću. To je jasno zastrašivanje svakog ko bi pomislio da krene u bilo kakvu donkihotovsku borbu da dokaže korupciju ili kriminal u svojoj firmi.

Oni nama crtaju mete

Cenzolovka: Ogroman broj članova Srpske napredne stranke reagovao je na Koraksovu karikaturu, a na kraju je došlo dotle da ste nazivani monstrumima ili da vas ponovo dovode u vezu sa Draganom Đilasom. Imaju li novinari i novinarke lista Danas problema kada se pred sagovornicima predstave i kažu za koji medij rade?

Petrović: Tu je stvar jasna. Nama 99,9 odsto pripadnika vladajuće koalicije ne daje izjave. Kada ih zovemo, oni se ne javljaju, ne odgovaraju na poruke, tako da mislim da je to jedna direktiva da se bojkotuje Danas, kao što se bojkotuje N1.

Postoji tek nekoliko članova vladajuće stranke koji žele da komuniciraju sa nama, ali mi i to shvatamo kao neku vrstu određivanja mediju koga može da dobije, a koga ne. Ako želimo da imamo izjavu predsednika Vučića, nećemo da nam o tome šta može da kaže Vučić odgovara Vladimir Đukanović, nego hoćemo predsednika Vučića. Ja mislim da bi u jednoj normalnoj zemlji svaki predsednik listu sa tradicijom kakvu ima Danas davao izjave.

Poruka ove karikature je jasna, ona je aluzija na naslovnu stranu NIN-a i tu aferu, jer Vučić sam od sebe pravi žrtvu i na karikaturi se vidi kako se Vučić namešta ispred snajpera i sam sebi crta metu. To je poruka karikature, svako dobronameran je to shvatio, a svako zlonameran nije

Ipak, oni žele da stalno prave nekakvu paranoju u javnosti kako njih neko progoni, kako neko radi za Đilasa, a, verujte, Đilas ima uticaja na uređivačku politiku lista Danas koliko i Vučić – nikakvog. Interesantno je da se mnogi opozicioni lideri vrlo često ljute na Danas zato što nas doživljavaju kao svoje novine, ali to je tako jer mi jedini u ovoj zemlji objavljujemo i njihove stavove, pa žele da nas prisvoje, dok ovi na vlasti žele da prikažu kako mi podržavamo samo opoziciju jer puštamo i njihove stavove. Mi smo u jednoj nezgodnoj situaciji, jer nas ne voli mnogo ni opozicija, a vlast uopšte.

Cenzolovka: Stranka Dragana Đilasa izdala je saopštenje u kojem je rečeno da je njegov život u opasnosti, jer se on označava kao osoba koja stoji iza naslovnih strana objavljenih u NIN-u i Danasu. Vi odgovarate za sve što se objavi u listu Danas – osećate li se onda ugroženo zbog reakcija na naslovnu stranu?

Petrović: Oni, tvrdeći da mi nekome crtamo metu, konkretno predsedniku Vučiću, i time što Koraksa, Milana Ćulibrka, pa i mene na kraju, označavaju kao kreatore tog mračnog plana da se likvidira predsednik, rade upravo ono za šta tvrde da im mi radimo. Oni nama crtaju mete, bez obzira na to koliko ta floskula „crtanja meta“ jeste izanđala, ali njihovo članstvo i simpatizeri, pa i ljudi koji gledaju režimske televizije ili čitaju režimske novine, oni misle da smo mi neki zaverenici koji žele da likvidiraju njihovog vođu i čoveka koji nas je doveo u zlatno doba i vodi nas dalje u svetlu budućnost.

To prosto znači da neki čovek koji je neobavešten, a informiše se iz njihovih medija, može svakog od nas da presretne na ulici i da pokuša da uradi šta god mu padne na pamet misleći da je to herojsko delo, jer, zaboga, on sprečava atentat na predsednika. I novinarima lista Danas i novinarima NIN-a se crtaju metu pričom kako oni nekome to čine.

2 komentara za: “Draža Petrović: Da nismo objavili Koraksovu karikaturu, pristali bismo da nam državni vrh uređuje novine

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend