01. dec 2019.

Niški SNS održao miting podrške Vučiću, uz negiranje da je to njihov miting

Nakon društvenih mreža gradonačelnika Niša, a potom i niškog parlamenta, osudu kontroverzne naslovnica nedeljnika NIN i Koraksove karikature u Danasu na kojima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i snajper, niški naprednjaci “preselili” su na ulice. Iako su izvori iz stranke novinarima Južnih vesti rekli još u petak da organizuju ovaj skup na kome se mahalo parolama sa odštampanom metom i natpisom “stop”, poverenik niškog SNS negira da imaju bilo kakve veze sa protestom.

Na platou ispred niškog Narodnog pozorišta, već od 11 sati počeo je da pristiže veliki broj pristalica predsednika Srbije i funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. Povod za to bila je povučena naslovnica NIN-a, na kojoj je priča o malverzacijama oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića u firmi Krušik bila ilustrovana “kropovanom” fotografijom Tanjuga, na kojoj je Vučić ispred snajpera.

Povod je i karikatura objavljena u dnevnom listu Danas, na kojoj je prikazan predsednik Srbije, kako se sa metom odštampanom na grudima, namešta ispred cevi puške.

Smatra da je Vučiću Srbija važnija čak i od porodice, za sve loše, krivi opoziciju; foto: S. M.Devojka koja se stiskala u masi ispred zgrade Pozorišta kaže da je tu jer nedopustivo da neko “snajperom preti predsedniku”. Na novinarsko pitanje, da li je protestovala i kada je u Informeru objavljena fotomontaža na kojoj je Vučiću “nataknuta” omča oko vrata, rekla je da nije.

Ipak, osuđuje i ovaj potez pro-režimskog medija.

Starija gospođa dodaje, da je na ulici, zbog loše opozicije.

Šta im ovo znači? Ja sam ovde zbog naslovnice NIN-a i karikature u Danasu, ali i zbog svega drugoga. Ovo nije način da dođu na vlast. Šta imaju oni da ponude – kaže građanka.

Dodaje i da na skup nije došla preko stranke, već joj je za njega rekla prijateljica.

Masa je, praćena policijom na zemlji i dronovima u vezduhu, od Sinđelićevog trga krenula do zgrade niške Skupštine, a zatim i do tržnog centra “Kalča”, gde su završili rutu uz raširene banere “Stop krvavom scenariju” i “Đilase, ne ubijaj Srbiju”, podignute parole “stop” i mete, kao i poneki povik “Živeo Vučić”.

U masi je bio i jedan broj javnih funkcionera – zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, Nenad Stanković iz Direkcije za javni prevoz, gradski većnik Bratislav Vučković, kao i predsednik Opštine Meijana Nebojša Kocić.

Organizovao SNS, ali se “odriču” organizacije

Na mitingu nije bilo stranačkih obeležja, ali su ga predvodili stranački funkcioneri. Masa je išla i radia ono što su “dirigovali” glavni akteri niškog ogranka partije – među njima i sekretar Gradskog odbora Aleksandra Božanić, kao i šef internet tima Ivan Jovanović.

Izvori Južnih vesti iz stranke, novinarima su još u prošli petak rekli da je akcija upravo “orkestrirana” iz srpske prestonice.

Mnogi od njih smatraju i da je protest besmislen.

Stvarno ne znam što radimo ovo. Valjda je bitno da pokažemo masovnost. U subotu smo zvali članove od 10 ujutru do 7 uveče – kaže jedan od izvora.

Međutim, poverenik niškog SNS Zvezdan Milovanović tvrdi da stranka ne stoji iza mitinga.

Nije tačno (da je SNS organizovao). Ima grupa neka na Fejsbuku, tu je organizator – podvukao je Milovanović.

Staru fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa sajma oružja nedeljnik NIN objavio je, pa skinuo sa naslovne strane posle brojnih napada na redakciju ovog nedeljnika. U te napade upisao se i gradonačelnik Niša Darko Bulatović ocenom da su novinari pozvali na ubistvo Vučića, a zatim su se u napade na NIN upisali i niški odbornici.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend