28. maj 2021.

Direktor BIRODI-ja pozvao Agenciju da povuče tumačenje da javni funkcioner može biti predsednik UNS-a

Zoran Gavrilović, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanje (BIRODI) pozvao je danas Agenciju za sprečavanje korupcije da povuče tumačenje da javni funkcioner može biti predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS).

Foto: N1

„Pozivam Agenciju da povuče tumačenje u slučaju UNS-a. Svojim tumačenjem Agencija daje mogućnost urušavanja integriteta novinarske profesija ne uzimajući u obzir prirodu ove profesije, koja se bavi držanjem odgovornom vlasti“, napisao je Zoran Gavrilović na društvenoj mreži Tviter.

Kandidaciona komisija UNS-a je, podsetimo, na osnovu člana 20. Statuta UNS-a odlučila da direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević ne može da bude biran za predsednika UNS-a.

Agencija za sprečavanje korupcije poslala obaveštenje Živojinu Rakočeviću u kome navodi da „nema zakonskih smetnji da pored javne funkcije direktora Doma kulture u Gračanici obavlja dužnost predsednika UNS-a“.

UNS je, međutim, u reagovanju naveo da se državna Agencija umešala u izbore u UNS-u presuđujući ko može da bude kandidat za predsednika Udruženja i tumačeći Statut UNS-a na način koji odgovara državnom funkcioneru i bivšem članu odbora te agencije Rakočeviću. „Živojin Rakočević je javni funkcioner, što priznaje i Agencija, i kao takav u odnosu zavisnosti od državne vlasti. Državnim funkcionerima i službenicima, bili oni republički, pokrajinski ili lokalni, nije mesto na čelu UNS-a“, naveo je UNS u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend