22. feb 2022.

Preminuo novinar iz Turske nakon što je upucan ispred kancelarije

Ubijeni novinar je istraživao korupciju u gradu Izmit.

Turski novinar Gungor Arslan preminuo je u bolnici nakon što je upucan ispred kancelarije u gradu Izmit, a turske vlasti su javile da su uhapsile osumnjičenog kojeg su identifikovale kao R.O.

“Pozivamo turske vlasti da pokrenu brzu i transparentnu istragu o okolnostima u vezi sa ubistvom novinara Guongra Arslana i da utvrde da li je njegov posao bio mogući motiv za pucnjavu”, rekao je koordinator programa Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) za Evropu i centralnu Aziju Gulnoza Said. “Obećavajuća je činjenica da je policija privela osumnjičenog i pronašla oružje. Sada moraju osigurati da svi koji su umiješani u ubistvo, uključujući sve potencijalne nalogodavce, budu izvedeni pred lice pravde”, dodao je.

Arslan je bio direktor i glavni urednik lokalnog dnevnika Ses Kocaeli.

Erol Onderoglu, turski predstavnik grupe za medijska prava Reporteri bez granica (RSF) sa sjedištem u Parizu, rekao je za AFP da je Arslan istraživao korupciju u gradu. Kako navodi News 24, Arslan je i ranije bio meta napada a vodila se i istraga protiv njega zbog ranijih članaka o korupciji.

Prema izvještaju Reporters Without Borders i njihovom indeksu slobode medija, Turska se nalazi na 153. mjestu od 180 zemalja na listi.

Izvor: CPJ News 24

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend