17. maj 2015.

TV feljton: O zabranjivanju knjiga kroz istoriju

Spaljivanje Aleksandrijske biblioteke

Spaljivanje Aleksandrijske biblioteke

Piši kao što govoriš, misli kako je napisano!?! Jedan pogled na istoriju cenzure

Redakcija za kulturu i umetnost pripremila je emisiju o zabranjivanju i uništavanju knjiga kroz istoriju. Povod da se podsetimo koje su sve knjige bile zabranjivane i ko su bili njihovi cenzori bila je publikacija „Zabranjivanje knjiga u okupiranoj Srbiji 1941-1944.“ koju su priredili bibliotekari Danica Filipović i Nikola Marković.

Građu za publikaciju pronašli su arhivi Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu kada su došli do podataka da je u okupiranom Beogradu, u vreme Drugog svetskog rata, snalažljivošću bibliotekara spašeno oko tri hiljade knjiga koje su Nacisti želeli da unište.
Pored publikacije Univerzitetska biblioteka je o ovom događaju priredila i izložbu knjiga, dokumenata i fotografija. Pored Danice Filipović i Nikole Markovića, o velikom poduhvatu bibliotekara na poslu spašavanja knjiga, govorila je i kompozitorka Ivana Stefanović čiji je otac Pavle Stefanović, u vreme okupacije, imao ključ od sobe u Univerzitetskoj biblioteci u kojoj su smeštane zabranjivane knjige.

Pored ovog važnog događaja koji se vezuje za našu zemlju, najveći deo emisije posvećen je cenzuri i njenim posledicama kroz istoriju, od starog veka do naših dana, od prvog zvaničnog spiska zabranjenih knjiga koji je objavila Katolička crkva u 16. veku, spaljivanja knjiga u vreme Hitlerove vladavine, pa sve do savremenih cenzora kojih ima u svim zemljama sveta i na svim meridijanima. Najvažnije podatke i primere o savremenoj cenzuri koja nije mimoišla ni najveća imena svetske literature, od Frojda, Džojsa, Balzaka, Kronina, Solženjicina, Dostojevskog, Nabokova i mnogih drugih, daće Zoran Paunović, profesor i šef Katedre za englesku književnost na beogradskom univerzitetu i jedan od naših najboljih prevodilaca sa engleskog jezika.
U emisiji su korišćeni inserti iz filmova „Farenhajt 451“, „Proces“, „Ljubavnik Lejdi Četerli“…, kao i dokumentarni snimci i fotografije iz Arhive Televizije Beograd.

Urednik emisije je Svetlana Ilić, a reditelj Ivan Popović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend