17. maj 2015.

Nikolić sramoti funkciju predsednika

tomislavnikolicSkandalozno saopštenje predsednika Tomislava Nikolića, u kome je prozvao novinarku jer se ne preziva na „ić“ i pozabavio se njenim poreklom, najblaže se može nazvati govorom mržnje

To kažu sagovornici „Blica“ koji se bave ljudskim pravima, i koji navode da je na ovaj način ugrožena bezbednost novinara koji su obavljali svoj posao, a naročito koleginice koja ne nosi tipično srpsko ime i prezime.

– To što je kabinet predsednika uradio najbliže je govoru mržnje, jer je u saopštenju aludirano na poreklo, ali samo jednog člana novinarske ekipe, i sve to stavio u kontekst terorizma. Novinarki je na ovaj način ugrožena bezbednost.

Međutim, mnogo veći problem je što predsednik ovakve stvari ne bi smeo ni da aludira i stavlja u ovako opasne konotacije – kaže Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

On navodi da bi ovako nešto bilo sasvim očekivano „od Tomislava Nikolića iz devedesetih godina“, ali se očekivalo da se danas „valjda promenio“.

– Nikolić kao da koketira sa sopstvenom prošlošću – kaže Popović.

Kabinet predsednika Tomislava Nikolića pre tri dana izdao je saopštenje u kome, pod imenom i prezimenom, novinarku lista „Alo“ dovodi u vezu sa terorizmom. Njen radni zadatak je bio utvrđivanje imovinskog stanja Nikolićevog mlađeg sina Branislava, inače selektora omladinske fudbalske reprezentacije Srbije. On, prema saznanjima lista „Alo“, živi u velelepnoj kući sa bazenom u beogradskom naselju Dedinje.

Predsednik se sveti

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić kaže da saopštenje predsednika oslikava odnos prema medijima i osobama druge nacionalnosti.
– Ovo je dokaz da ako se radi protiv vlasti, u ovom slučaju predsednika, postoje načini za osvetu – kaže Mitić.

 Foto: Mc.rs 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend