04. sep 2023.

Rijaliti i (kvazi)elita: Smeje li se Željko Mitrović naciji u lice?

Piše M.Ž.
IZVOR N1

Samo dan posle početka nove školske godine, počela je i nova sezona rijalitija na Pink televiziji. Učesnici su isti, samo je naziv nov, zadrugari su postali - elita. "To nije samo rijaliti zabava, nije samo komercijalizacija banalnosti, ovo ima veću svrhu", kaže za N1 profestor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski. Pravnica i bivša članica REM-a Judita Popović kaže da je znala da rijaliti neće biti ukinut, jer se Pink ne može tako lako odreći sadržaja koji donosi ogromne profite, a "služi za ozbiljnu političku propagandu političke elite".

07. apr 2023.

Istraživanje Raskrikavanja isprovociralo vlast, Brnabić i SNS sprovode svoju analizu

Pišu Marija Vučić, Milica Ljubičić

Nakon što je istraživanje Raskrikavanja pokazalo da se Vučićevo lice na naslovnicama pet tabloida prošle godine pojavilo najmanje 851 put, i premijerka Ana Brnabić je krenula u svoje istraživanje - analizu naslovnica Danasa i Nove, kako bi pokazala da se predsednik Vučić tamo pojavljuje još češće. Prethodno je na nalaze Raskrikavanja reagovao sam predsednik koji je najpre rekao da će prebrojati koliko ga je puta bilo na Danasu i Novoj, a onda je ipak rekao da nije „toliko dokon“. Profesor na katedri za novinarstvo Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić kaže za Raskrikavanje da je postalo uobičajeno da vlast na ovakav način radi zamenu teza.

12. avg 2022.

Zovko: Otišao je najbolji novinar generacije, koji je cjeli život bio na strani slabijih i potlačenih

Vlado Matijanić bio je jedinstvena pojava na medijskoj sceni. Jedan od posljednjih Mohikanaca na novinarskoj sceni, čovjek koji je cijeli svoj život bio na strani slabijih, potlačenih, čovjek koji je razotkrivao lažne mitove kojima smo svakodnevno okruženi i čovjek koji se nikada i nigdje nije gurao preko reda. Uostalom njegov prerani, tragični odlazak nam je to najbolje pokazao. Bio je, to se može i mora reći,  najboljih novinar svoje generacije, novinar kakvog dugo nećemo imati, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na komemoraciji tragično preminulom novinaru Vladi Matijaniću koja je održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. 

09. jun 2022.

Lektorisanje etičkih i medijskih standarda

Piše Branko M. Žujović

Zbog čega je Grad Subotica imenovao medijsku komisiju, u čijem se sastavu našla članica redakcije ovdašnjeg magazina kojem je ta ista komisija, potom, dodelila značajna, milionska sredstva iz gradske kase?

09. dec 2021.

Veran Matić – Presuda kao čestitka

Piše Veran Matić

Prvostepenu presudu za napad na Daška Milinovića koju smo danas dobili doživljavam kao svojevrsnu pravosudnu čestitku povodom prve godišnjice Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara. Nemanja Kovačević osuđen je na kaznu zatvora od 1 godine i 2 meseca, Uroš Savatić na deset meseci kućnog pritvora, a Miloš Erdeljan na 1 godinu i 4 meseca za podstrekavanje.

29. avg 2021.

Šta je sve premijerka Brnabić izjavljivala o Danasu?

Piše B. C.
IZVOR Danas

Premijerka Srbije Ana Brnabić, po uzoru na predsednika i ostale članove SNS, počela je sve češće da diskvalifikuje rad lista Danas u javnosti ocenjujući da naš list konstantno napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

23. jun 2021.

Gordana Suša – životna borba za medijski pluralizam i profesionalne standarde

Piše Petar Gajić
IZVOR N1

Jedno od najvećih imena novinarstva u Srbiji, Gordana Suša, preminula je u Beogradu u 75. godini. Ostaće upamćena kao novinarka i urednica koja se vrhunski snalazila i na televiziji i u štampanim medijima. Bila je predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, glavna urednica informativnog programa RTS-a, kao i članica REM-a.

04. feb 2021.

Uzbunjivač vraćen na posao u šabačkom zatvoru, protiv upravnika se vodi istraga

Piše Novak Grujić

Uzbunjivač Jelena Marković Milošević iz Kazneno-popravnog zavoda u Šapcu vraćena je na radno mesto sa kog je bila premeštena nakon ukazivanja na nezakonitosti u postupanju upravnika tog zavoda Dušana Đukića. Upravnik nije hteo da postupi po privremenoj meri Višeg suda u Šapcu da Jelenu Marković Milošević vrati na posao sve dok Osnovni sud u Šapcu nije zapretio da će novčano kazniti Zavod i upravnika ukoliko ne sprovede odluku Višeg suda. Advokati Pištaljke koji zastupaju uzbunjivača iz Šapca izdejstvovali su obe sudske odluke.

13. jan 2021.

Korona virus u zaveri protiv Srbije i srpskog naroda

Piše Katarina Živanović
IZVOR Danas

Od toga da korona ne postoji, ili je napravljena u laboratoriji kao biološko oružje, širi se preko 5G mreže, do Bil Gejts želi da se svi vakcinišemo kako bi nas čipovao, širok je spektar teorija zavere koje su se pojavile na društvenim mrežama od početka pandemije, a koje su se, u velikoj meri, „primile“ u javnosti.