20. dec 2022.

BIRODI podneo prijavu: „Zekić u tekstu u Informeru etiketirala Gavrilovića, rekla da ima deluzije“

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) podneo je prijavu Savetu REM-a u kojoj je zatražio da se izjasni o autorskom tekstu predsednice tog saveta Olivere Zekić u listu Informer.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, Zekić je direktora BIRODI-ja Zorana Gavrilovića u tekstu „okarakterisala osobom koja ima deluzije“, čime je, kako su ocenili, prekršila članove 1 i 2 Kodeska članova Saveta REM-a.

Nazivanje deluzijom nalaze BIRODI monitoringa izveštavanja pružalaca medijskih usluga, čiji rezultati se poklapaju da nalazima ODHIR-a, Privrednog nadzornog tela kao i organizacija koje monitorišu medije u Srbiji, predstavlja čin etiketiranja od članice Saveta REM-a, koja nema stručno znanje za oblast psihijatrije„, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, zbog toga Savet-a REM-a ima obavezu da sankcioniše svako ponašanje koje je suprotno Kodeksu tog tela i pokaže da je „bilo kakvo etiketiranje bilo koga i od bilo koga neprihvatljivo“.

Izostanak sankcionisanja govora člana/članice Saveta REM-a, u kojem umesto stručne i argumentovane rasprave na temu rada REM-a su prisutne etikete, predstavlja saučesništvo u stvaranju ambijenta u kojem će neka osoba pomisliti da je prihvatljivo crtanje kukastog krsta na zgradi potpredsednika REM-a„, dodaje se u saopštenju.

Istakli su da će BIRODI nastaviti sa praksom izrade analiza, koje se zasnivanju na međunarodno uporedivoj metodologiji, kao jedini osnov argumentovane i stručne rasprave o stanju medija i medijske regulacije u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend