11. okt 2017.

Brnabić: U Srbiji nema objektivnog novinarstva

Predsednica srpske vlade Ana Brnabić je danas u Evropskom parlamentu u Briselu izjavila da ne smatra da u Srbiji nema istraživačkog novinarstva, ali da "nema objektivnog novinarstva, jer je jako malo objektivnih novinara".

Foto: FoNet, Nenad Đorđević

Ana Brnabić je u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP i na poruke nekih poslanika da je „veoma zabrinjavajuće pitanje slobode medija“, odgovorila da „pitanje istraživačkog novinarstva jeste krajnje važno“.

„Veoma sam otvorena za raspravu o tome i da bismo bili savršeno pošteni ja mislim, a to sam rekla organizacijama civilnog društva, novinarima, i kažem vama sada da ne vidim da nema istraživačkog novinarstva u Srbiji“, rekla je ona.

„Odnosno“, kako je podvukla, „sada ima nedostatka istraživačkog novinarstva, ali ne zato što to guši vlada, već ga nema, jer nema objektivnog novinarstva u Srbiji, odnosno jako je malo objektivnih novinara“.

„Vidimo pre da ima nekih koji su veoma naklonjeni vladi, odnosno medija koji su jako protiv vlade“, navela je Ana Brnabić.

„Ali postoje mediji koji su protiv vlade i mogu slobodno da kažu šta misle na temelju činjenica ili na temelju onoga što nisu činjenice“, podvukla je srpska premijerka.

„Svi nedeljnici protiv Vlade“

I, kako je rekla, „svi nedeljnici u Srbiji su potpuno protiv vlade, protiv predsednika, a od dnevnika su to tri koji su protiv vlade, a bar dva potpuno protiv vlade, a jedan od njih je, rekla bih, manje ili više objektivan“.

„Videli smo“, istakla je predsednica srpske vlade, „interesantan slučaj lokalnog medija Novine Vranjske“, uz tvrdnju da su te novine zatvorene jer ih vlada nije pomogla.

„Te novine su bile kritički nastrojene prema vladi, nisu imale novca i zatvorene su“, rekla je ona.

„Ja sam“, rekla je Ana Brnabić, „posebno od Ministarstva kulture zatražila izveštaj o tom prema vladi kritičkom, što je u redu, mediju, i u samo 2017. je taj medij dobio od vlade, budući da nezavisna komisija Ministarstva kulture izdvaja novac za pojekte, za svoje projekte više novca nego za recimo pet godina između 2008. i 2012.“.

„Kad sam ja iznela te podatke“, primetila je ona, „opozicija je rekla: U redu, ali ostali su dobili više“.

„Ja sam otvorena da razgovaram o tome da to bolje razumem i da se vidi da li tu zaista ima nečega“, zaključila je predsednica srpske vlade.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend