21. sep 2018.

Dankan: Potrebno da Srbija reformiše pravosuđe i uspostavi slobodu medija

Funkcioner britanskog Ministarstva spoljnih poslova zadužen za Evropu i Ameriku Alan Dankan ocenio je da Srbija treba da reformiše pravosuđe i uspostavi slobodu medija.

„U novom svetu, punom izazova, potrebno je da Srbija reformiše pravosuđe, javnu administraciju, uspostavi slobodu medija“, rekao je Dankan u intervjuu za izdanje dnevnog lista „Danas“ od četvrtka.

Upitan kako ocenjuje vladavinu prava u Srbiji, Dankan je rekao: „Punopravna članica Evropke unije i demokratskog dela međunarodne zajednice postajete tek onda kada uspostavite vladavinu prava i sve ono što uz to ide“.

Na pitanje da li je realno da Srbija do 2025. godine postane članica EU, Dankan je rekao da je to na Srbiji i EU, a da Velika Britanija u potpunosti podržava članstvo Srbije u EU, onda kada se za to postignu uslovi.

On je kazao i da Velika Britanija potpuno razume odnose Srbije sa Rusijom, „koji su legitimni i neosporiva činjenica kroz istoriju“, ali da se nada da će mladi ljudi uvideti da je za budućnost i modernizaciju Srbije „verovatno bolje ako gledaju u pravcu Evrope, a ne Rusije“.

Upitan o pitanju Kosova, Dankan je rekao da Britanija smatra da taj proces ne treba da se odnosi samo na granice, već da proces normalizacije treba da uključi „čitav niz praktičnih pitanja i rezultira jednim celovitim ‘paketom'“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend