26. maj 2023.

Dragan Đilas: RTS bi kao javni servis trebalo da bude korektiv u društvu

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocenio je večeras da je trasa građanskih protesta oko Radiotelevizije Srbije, planirana za subotu 27. maja, adekvatno izabrana, jer bi RTS trebalo kao javni servis da bude korektiv u društvu.

Đilas je za zrenjaninsku KTV rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postao čest gost u dnevnicima RTS, navodeći da su njegova gostovanja duža od trajanja Dnevnika.

Nisu više dovoljni Pink, Hepi i specijalne emisije, nego sad i RTS, koji treba da bude korektiv. Uz odnos prema opoziciji, što je mana, RTS mora da bude televizija na kojoj će se svako veče govoriti o važnim društvenim temama, smatra Đilas.

Ne morate da zovete političare, istakao je on, ali treba zvati stručne ljude koji mogu da pričaju o važnim temama vršnjačkog nasilja ili nasilja na ulicama.

Protesti koji su krenuli i održavaju se, prema oceni Đilasa, nisu na poziv opozicije, već su se građani sami pozvali i izašli na ulice posle ogromnih tragedija, da kažu da je dosta ovoga i da nasilje treba da stane.

To je suština. Osnovni i najvažniji zahtevi su da prestane promocija nasilja sa televizija koje imaju nacionalnu frekvenciju, ukidanje nasilnih rijaliti programa i onih koji su to omogućili, i zato pozivi za smenu članica Regulatornog tela za elektronske medije, oduzimanje nacionalnih frekvencija i smena ministra policije, dodao je Đilas.

Đilas se osvrnuo i na reči univerzitetskog profesora Jova Bakića da ljude iz vlasti „treba juriti po ulicama i da će plivati Savom i Dunavom“.

Reči koje je izgovorio su pozivi na nasilje. To su strašne reči i ja sam se ogradio od njih. Takve stvari ne možete govoriti u demokratskom društvu. Niko nikog neće juriti po ulicama, kazao je Đilas.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend