25. nov 2017.

Drugi sastanak radne grupe

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najavio je danas, u fejsbuk intervju za list Danas, da će u ponedeljak biti održan drugi sastanak o najnovijim predlozima grupe medijskih udruženja o izradi teksta medijske strategije, dodajući da će se nastaviti zalaganje za neprestani i intezivni dijalog o otvorenim pitanjima.

Na pitanje zašto ministar uporno ignoriše stavove i zahteve novinarskih i medijskih udruženja, Vukosavljević je naglasio da mu nije „sasvim jasno“ na šta se misli.

Sva udruženja koja su želela, uključena su u izradu teksta medijske strategije. U pitanju predhodne strategije medijskih zakona, bila su uključena medijska udruženja kroz tzv. „medijsku koaliciju“, sa kojom je Ministarstvo kulture i informisanja potpisalo Protokol o saradnji, naveo je Vukosavljević.

Upitan kako će Ministarstvo biti angažovano u procesu otvaranja i zatvaranja Poglavlja 19, koje tretira važnu oblast radnih i socijalnih prava za kulturne radnice i radnike, kao i za novinarke i novinare, Vukosavljević je objasnio da se učestvuje u radu na Poglavlju 19, kroz saradnju i konsultacije sa svim institucijama uključenim u rad te pregovaračke grupe.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koordinira radom te pregovaračke grupe, a Ministarstvo kulture dostavlja institucijama u čijoj se pretežnoj nadležnosti nalaze propisi iz ove oblasti, mišljenja i priloge iz svoje nadležnosti, a u cilju uskladjivanja domaćih zakonodavstvava sa pravim tekovinama Evropske unije, rekao je on.

Vukosavljević je, odgovarajući na pitanje zašto opozicija nema termine u jutarnjim programima Pinka i RTS, ocenio da je uređivačka politika ekskluzivno pravo svakog pojedinačnog medija.

Regulatorna tela mogu da reaguju samo ako mediji krše zakon ili se ne pridržavaju uslova pod kojim su dobili dozvolu za rad, ocenio je on.

Vukosavljević je i na pitanje o rijaliti programima rekao da Ministarstvo kulture i inofrmisanje ne gleda sa odobravanjem i razumevanjem na sadržaje pojedinih „rijaliti“ programa.

Smatramo da su ti sadržaji ponekad nagalšeno skarednog i moralno neprihvatljivog izraza. Na žalost, za mere u vezi sa tim, nadležna su regulatorna tela koja su nezavisna i za koja smatramo da bi u pojedinim slučajevima trebalo da reaguju potpuno u skladu sa svojim ovlaščenjima, rekao je Vukosavljević.

Upitan da li će se nastaviti diskriminacija građana južno od Beograda uskraćivanjem prava na javni servis i sa obavezom plaćanja javnog servisa koji i ne vide, Vukosavljević je rekao da je RTS javni medijski servis svih građana Srbije, i onih koji žive na severu i onih koji žive na jugu.

Država izdvaja velika budžetska sredstva da javni servis ostvaruje svoju informativnu, kulturnu, obrazovnu i zabavnu misiju. Ukoliko postoje tehnički problemi sa prijemom signala RTS oni se verovatno odnose na sasvim mala područja i to je pitanje za tehničku službu, objasnio je Vukosavljević.

Na pitanje ko lobira izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima, po kojima se briše autorstvo, Vukosavljević je predočio da Zakon o autorskim i srodnim pravima priprema Zavod za intelektualnu svojinu, a Vladi i Narodnoj Skupštini ga predlaže Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo kulture i informisanja, sa svoje strane, strateški podržava svaku vrstu zaštite autorskih prava u skladu sa međunarodnim standardima i savremenom praksom. Nisam u prilici da se bavim spekulacijama ko i da li lobira za izmene, zaključio je Vukosavljević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend