25. okt 2023.

EK povodom medijskih zakona: Traži od Srbije da sprovede Medijsku strategiju

Evropska komisija traži od Srbije da sprovede Medijsku strategiju i u skladu sa njom stvori slobodno medijsko okruženje, omogući fer konkurenciju i osigura zaštitu medijskog pluralizma.

Foto: Evropska komisija

Iz te institucije su poručili da razgovaraju sa vlastima u Srbiji o tome “kako da postignu opipljive rezultate u prioritetnim oblastima, kao što je sloboda medija”, za koju kažu da je jedna od ključnih briga EU.

“Očekujemo od srpskih vlasti rezultate primene medijske strategije, u skladu sa obavezama koje su preuzete na najvišem nivou, kao i da stvore podsticajno okruženje u kome se sloboda izražavanja i sloboda medija nesmetano ostvaruju,” rekla je za N1 portparolka EU Komisije Ana Pisonero na pitanje N1 o nacrtu medijskih zakona u Srbiji i primeni medijske strategije.

Vlasništvo države nad medijima je posebna tema za EU Komisiju i oni očekuju “finalizaciju izrade medijskih zakona u skladu sa medijskom strategijom”.

“Pitanje vlasništva nad medijima od strane državnih preduzeća je još jedna oblast medijske strategije u kojoj očekujemo napredak u cilju obezbeđivanja fer konkurencije i zaštite medijskog pluralizma“, naglasila je Pisonero.

Ona je dodala i da bi država trebalo da preduzme “hitne mere kako bi se suprotstavila anti-EU narativima, manipulacijama informacijama i mešanju sa strane“.

“Očekujemo i da medijski regulator REM počne u potpunosti da ispunjava svoj mandat“, kažu u Evropskoj Komisiji za N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend