21. dec 2021.

Gojković: Zakonom predviđena ograničenja za funkcionere u izbornoj kampanji

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da je izmenama i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima predviđeno da ovi servisi u redovnom informativnom programu i posebnim emisijama posvećenim izbornoj kampanji postupaju u skladu sa principima nepristrasnog, pravičnog i uravnoteženog predstavljanja političkih subjekata.

Gojković je, obrazlažući predloženi zakon koji je na dnevni red sednice Skupštine Srbije uvršten po hitnom postupku, rekla da je predviđeno organizovanje radio i televizijskih duela ili sučeljavanja kako bi se u vidu diskusije raspravila određena aktuelna politička pitanja.

Prema njenim rečima, predloženim Zakonom o javnim medijskim servisima obezbeđuje se finansiranje osnovne delatnosti Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine.

„Ovaj zakon je predvideo da se oni mogu finansirati iz takse za javni medijski servis, iz sredstava budžeta, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda i da se pored takse u 2022. godini izdvoje budžetska sredstva za delimično finansiranje RTV“, rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, u 2022. godini za RTV iz budžeta Srbije biće izdvojeno oko 900 miliona dinara.

Gojković je, govoreći o Predlogu zakona o izmeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima, navela da se ovaj propis dopunjuje u delu koji se odnosi na obaveze pružalaca audio-vizuelnih medijskih usluga tokom izborne kampanje.

Propisano je da se objavi tarifa za političko oglašavanje pre početka izborne kapmanje.

Ona je navela da su predviđena ograničenja za javne funkcionere u izbornoj kampanji.

Gojković je rekla da je jedna od odredbi ovog propisa da 10 dana pre dana određenog za glasanje mediji ne mogu da izveštavaju o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti, putevi, mostovi, škole, bolnice, fabrike i slično ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, poslanike i odbornike.

Ona je rekla da su izmene ova dva zakona rezulatat međustranačkog dijaloga.

Izmenom Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je takođe uvršten u dnevni red sednice po hitnom postupku, predloženo je da se od 1. januara do 31. decembra 2022. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise, koja se naplaćuje preko računa za utrošenu električnu energiju.

Gojković je rekla da se iznos takse neće menjati u 2022. godini i biće 299 dinara.

Gojković je rekla da je cilj Predloga zakona o kulturnom nasleđu uspostavljanje pravno uređenog i organizovanog sistema zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa kroz otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštitu, očuvanje, predstavljanje, interpretaciju, korišćenje i upravljanje kulturnim nasleđem.

Ona je rekla da se predloženim zakonom prvi put definiše kulturno nasleđe i da obuhvata nematerijalno kulturno nasleđe, materijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, u skladu sa Ustavom Srbije.

Poslanici razmatraju i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u programu Kreativna Evropa (2021-2027).

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend