30. avg 2022.

Gradonačelnica Niša najavila javni čas za funkcionere o odnosu prema novinarima

Na tročasovnoj konferenciji, povodom dvogodišnjice mandata, gradonačelnica Dragana Sotirovski je navela koji će to biti njen prvi potez 2023. godine - držanje javnog časa svojim kolegama, odnosno članovima Gradskog veća i saradnicima, a tema će biti javni nastup i odnos prema novinarima.

Foto: portal Grada Niša

Više od tri sata, koliko je trajala konferencija za novinare, bilo je dovoljno da Sotirovski sa svojim timom obuhvati dve godine mandata do detalja. Uglavnom je bilo reči o onim projektima sa kojima je gradska vlast zadovoljna, dok je kritike bilo kada je gradonačelnica govorila o medijima.

Možda ne bih bila ja, da ne ocenim i rad sa medijima za ove dve godine. Relativno sam zadovoljna, to kažem zato što je bilo medija koji i dan danas vrše, odnosno, sprovode organizovnu hajku protiv tima ljudi, posebno protiv mene u Nišu, koja vodi ovaj grad Niš, ali ja sam se prihvatila ovog zadatka jer znam da zadatak nimalo nije lak, pre svega da predstavljate grad kao žena u muškom svetu… – istakla je Sotirovski.

Paralelu je podvukla sa patrijarhalnom sredinom gde, kako kaže, živimo i u kojoj istovremeno postoje mediji koji bi da se bave senzacionalizmom, a ne otkrivanjem istine.

Izmišljaju afere i tamo gde ih nema, ali imala sam dobre učitelje svih 25 godina i mogu da vam zahvalim na tome, jer između ostalog i kada kritikujete, imate koga da kritikujete što me posebno raduje, a to naravno vide i građani i svi koji žive u ovoj zemlji – rekla je gradonačelnica.

Iako je rekla da je zadovoljna sa svojim timom, ipak je kritikovala njihov odnos prema novinarima, pa istakla da će im održati javni čas.

Ušli smo u treći čas, da nadoknadimo ono što nismo redovno održavali konferencije, što su neki novinari tražili, ali mi smo gledali da zaista više radimo, da manje pričamo. Obećavam novinarima da ćemo u 2023. godini, ako stignemo možda i do kraja ove godine, prvo što ću da uradim to je da napravim jedan ovako javni čas, za javne nastupe za svoje kolege većnike i saradnike koji treba da poštuju novinarsko vreme – poručila je Sotirovski kolegama.

Nadležni i neodgovaranje na pitanja

Dugačak je spisak pitanja novinara Južnih vesti, a na koja gradonačelnica, većnici, v.d. načelnici, predsednici opština, kao direktori javnih ustanova nisu odgovarali poslednje dve godine.

Sotirovski je još marta prošle godine o ćutanju nadležnih službi i funkcionera istakla: „Mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće“. Tada je pojedine medije, gde je ubrojala i Južne vesti, optužila za manipulaciju.

Situacija se nije mnogo promenila ni do danas, pa pojedini nadležni i dalje praktikuju da na novinarska pitanja ćute.

Neki od poslednjih primera su da većnik za sport Aleksandar Stojičić od decembra 2021. godine ne odgovara Južnim vestima na pitanja o Komisiji za sport i novcu za sportske klubove. Bez odgovora o rastinju na Tvrđavi je bila i članica veća za kulturu Adriana Anastasov.

Javna preduzeća, a pre svega Direkcija za izgradnju gradaParking servis Mediana, imaju pres službu, ali je i ne koriste u komunikaciji sa medijima.

Njima se pridružuju i gradske uprave i ponekad pojedine gradske opštine.

Inače, praksa neodgovaranja na pitanja je najpre potekla od gradonačelnice, koja je na konfereniciji prošle godine potvrdila navode funkcionera – da je dogovor da Južnim vestima ne odgovaraju na pitanja.

Dvogodišnji mandat Sotirovski, bivše novinarke, obeležile su i lekcije o novinarstvu mlađim kolegama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend