25. apr 2017.

Gradsko veće Valjeva ponizilo novinare, a Valjevcima ograničilo slobodu informisanja

Valjevski čelnici juče zabranili novinarima prisustvo sednicama Gradskog veća, sa neverovatnim obrazloženjem: „radi bolje informisanosti građana“. Danas su se izvinili, ali odluku nisu povukli

Sednica Gradskog veća Valjeva (foto: Đorđe Đoković)

Sednica Gradskog veća Valjeva (foto: Đorđe Đoković)

Odlukom da sednicama Gradskog veća ne prisustvuju novinari, i to sa obrazloženjem: „radi bolje i sadržajnije informisanosti građana“, valjevska vlast je najdirektnije, bahato poručila da nije zadovoljna radom ovdašnjih medija i da će to ubuduće „bolje i sadržajnije“ raditi njihove PR službe preko saopštenja za javnost.

Ovom odlukom valjevski novinari su poniženi, a profesija novinar unižena i ograničena je sloboda javnog informisanja.

„Nespretno napisano saopštenje“

Gradska vlast ide i korak dalje, umesto da preispita i eventualno da odustane od odluke da novinarima ne dozvoli prisustvo sednicama Gradskog veća, Odsek za informisanje i protokol danas šalje novo saopštenje za javnost u kome se, uz izvinjenje novinarima, pravda da je prethodno saopštenje bilo „nespretno napisano“.

„Namera Gradskog veća nije bila da uvredi novinare niti da uskrati javnost za blagovremene informacije, već da javnost rada bude obezbeđena u skladu sa Poslovnikom Gradskog veća – na drugi način: putem saopštenja za javnost i konferencija za novinare. S obzirom na činjenicu da je prethodno saopštenje nespretno napisano, ali bez loše namere, ovim putem upućujemo izvinjenje novinarima“, navodi se u saopštenju.

Gradska vlast uporište svoje nedemokratske odluke nalazi u članu 36 Poslovnika o radu Gradskog veća, gde piše da se „javnost rada obezbeđuje pozivanjem predstavnika sredstava javnog informisanja na sednice Gradskog veća, izdavanjem saopštenja za javnost sa održanih sednica, održavanjem konferencija za štampu ili na drugi način kojim se obezbeđuje da rad Gradskog veća bude dostupan javnosti“.

Vlast objašnjava da se za novi način „obezbeđivanja javnosti rada“ odlučila zbog boljeg i efikasnijeg rada Gradskog veća.

„Oduvek je postojala praksa svih dosadašnjih vlasti da imaju pripremne sednice na kojima postižu konsenzus o nekim pitanjima kroz diskusiju i raspravu. To radi i ova vlast na pripremnim sednicama, tako da se na sednicama kojima su prisustvovali novinari samo čita dnevni red i usvaja ono što je već dogovoreno na pripremnim sednicama. Da se ne bi pravile dve sednice i gubilo dragoceno vreme, članovi Gradskog veća su se usaglasili da se na sednice Gradskog veća ne pozivaju novinari. Cilj toga nije da se nešto sakrije ili da se odluke donose daleko od očiju javnosti, već da sednice Gradskog veća budu efikasnije. Javnost će biti upoznata sa diskusijom na sednicama putem saopštenja i zapisnika koji su svima dostupni“, navodi se u saopštenju Odseka za informisanje i protokol.

Obezbeđivanje javnosti sednica kroz PR službu

U saopštenju je obećano da će novinari ubuduće pre početka sednice Gradskog veća dobijati obaveštenje o datumu zakazivanja, dnevnom redu, sa materijalom, a posle održane sednice će dobijati saopštenja, dok će po potrebi biti održavane konferencije za štampu kako je to predviđeno Poslovnikom.

„To nikako ne znači zatvaranje sednica za javnost, jer je Poslovnikom predviđeno nekoliko načina obezbeđivanja javnosti rada Gradskog veća gde je pozivanje na sednice samo jedan od njih“, navodi se u saopštenju Odseka za informisanje i protokol.

Ne odustajući od svoje namere da odluke Gradsko veće donosi bez prisustva novinara, da javnost o tome bude obaveštena saopštenjem PR službe gradske vlasti, a da mediji budu njihove oglasne table, gradska vlast se zahvaljuje na dosadašnjoj saradnji i veruje da će novi način izveštavanja biti efikasniji, uz poruku da će članovi Gradskog veća biti dostupni i otvoreni za razmenu informacija i blagovremeno obaveštavanje.

Već na prvoj sednici održanoj bez novinara, gradska vlast je prekršila sopstveno obećanje. Novinarima nije dostavljen ni dnevni red ni materijal, a saopštenje sa sednice Gradskog veća dostavljeno je „blagovremeno“ – 24 sata po završetku sednice.

* Autorka je glavna urednica valjevskog portala Kolubarske.rs

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend