22. jan 2021.

Kako pisati članke o COVID vakcinama

Najskorije odobrenje vakcina za Covid-19 širom sveta sada znači da hiljade novinara mora da piše o vakcinama i naučnim istraživanjima. Kako je publika željna informacija u nadi da će bolje razumeti vakcine i shvatiti kako da se oporavimo od strašnog uticaja krize izazvane pandemijom Covid-19, u cilju informisanja građana o jednoj tako složeno temi koja se stalno menja, novinari su često morali da izveštavaju bez ikakvog ranijeg iskustva u nauci, logistici i potencijalnim problemima u procesu vakcinacije.

Foto: Daniel Schludi, Unsplash

Uporedo sa tim, podiže se i talas dezinformacija i senzacionalizma o vakcinama koji se mora umanjiti. Postoji ogroman broj dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19 još od samog početka, ali sada, kada u nekim delovima sveta počinju kampanje za vakcinaciju, dezinformacije predstavljaju još veću pretnja po javno zdravlje.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) veruje da sada više nego ikada ranije novinari ulažu dodatne napore kako bi objasnili i globalni i lokalni kontekst u vezi sa vakcinama dok pomno ispituju farmaceutske kompanije i zahtevaju transparentnost od vlada država u vezi sa politikama i programima vakcinacije. Mnogi od njih rade na tome bez prethodnog stručnog znanja ili smernica o tome kako se pišu članci u vezi sa zdravljem.

Kako bismo pomogli novinarima da se suoče sa izazovima koji im predstoje, IFJ je objavio skup smernica, saveta i resursa koji mogu pomoći u medijskoj pokrivenosti informacija o vakcinama i strategijama vakcinisanja.

Ne verujete automatski svim podacima

Vlasti i farmaceutske kompanije mogu biti u iskušenju da objave neke privlačne podatke koji mogu dosta da utiču na ljude. Kada god je to moguće, novinari moraju zahtevati sirove podatke, moraju u priču uključiti i detalje o istraživanju i pojasniti šta jesu vesti a šta ne. Izbegavajte da se oslanjate samo na izjave za medije koje šalju kompanije ili vlade.

Na primer, kada pišu članak o nekom naučnom radu ili farmaceutskom ispitivanju, novinari moraju pažljivo da razmotre podatke, kao što je recimo godište učesnika ispitivanja i precizno navedu i obim i broj testiranih i vremenski period studije.

Koristite pouzdane izvore kojima se veruje

Od suštinske važnosti je da koristite tačne izvore. Novinari koji su iskusni u pisanju članaka o zdravlju preporučuju Svetsku zdravstvenu organizaciju ili Evropsku agenciju za lekove ili akademske institucije ili univerzitete kao neke od izvora – pogledajte spisak u nastavku. Treba uvek poštovati principe IFJ globalne povelje novinarske etike.

Pokušajte da razumete šta se o vakcinama zna a šta ne

Proces razvoja vakcine je dug i kompleksan i ne prestaje odobravanjem vakcine. Novinari bi trebalo da prate trenutna istraživanja i da se konsultuju sa stručnjacima za vakcine kako bi razumeli uticaje potencijalno novih otkrića kao što je trajanje imuniteta posle vakcine, delotvornost vakcine, mogući sporedni efekti, da li osoba koja je vakcinisana može i dalje da bude prenosilac virusa ili ne, kao i da li će vakcine imati efekta ako virus mutira.

Detaljno objasnite naučne reči

Šta znači ako je efikasnost vakcine 95%? Da li je efikasnost isto što i dejstvo? Šta je imunitet? Kada dobijamo imunitet? Šta znači ostvariti imunitet krda?

Na osnovu onoga što kažu zdravstveni stručnjaci, novinari bi trebalo da se potrude da razumeju ova pitanja da bi mogli jasno da komuniciraju sa svojom publikom. Ako koristite jasne i poznate reči i jezik, vaša publika će moći da razume informacije koje im prenosite. Pogledajte Rečnik SZO kako biste u potpunosti razumeli koncepte koje treba da objasnite u svom izveštavanju.

Do globalnog do lokalnog

Veoma je važno da razumete i objasnite kako će biti sproveden svetski proces vakcinacije, naučnih istraživanja i odobravanja od strane predstavnika vlasti, ali je isto tako važno da to objasnite sa domaćeg stanovišta. Lokalna publika najviše veruje lokalnim medijima, te će lokalni novinari imati ključnu ulogu u informisanju javnost o sajtovima za vakcinisanje, o kriterijumima prihvatljivosti vakcine i svim ostalim praktičnim informacijama.

Izbegavajte senzacionalizam i pravljenje mamaca za klikove

Novinari moraju istinito informisati javnost o potencijalnim propratnim efektima koji se mogu osetiti nakon vakcinacije, izbegavajući senzacionalizam i nepotrebno stvaranje straha, naročito u naslovima. Jasno objasnite koji su mogući propratni efekti svake od vakcina i tako ćete podučiti javnost i pomoći im ako imaju neku zadršku.

Saznajte više o važnosti vakcina

Vakcine su tokom ljudske istorije spasle milione života pa će tako i vakcine za COVID-19. Novinari se protiv dezinformacijama u vezi sa vakcinama mogu boriti tako što će davati brojke i činjenice o efikasnosti vakcina i važnosti koju su imale u okončanju pandemija u istoriji. Shvatanje i jasno objašnjavanje o propratnim efektima vakcine je ključno baš tamo gde postoji veće nepoverenje u vakcine.

Sarađujte!

Od svih saveta, ovaj je najvažniji. Sarađujte sa ostalim novinarima i medijima i učite šta o ovome pišu novinari koji u svetu pokrivaju zdravstvene teme. Takmičenje među novinarima samo može da pogorša širenje dezinformacija jer u borbi da se bude najbrži i da se objavi vest među prvima može lakše doći do netačnog i senzacionalističkog izveštavanja.

Preporučujemo sledeće izvore:

Originalni tekst Vodiča na engleskom jeziku možete pogledati ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend