25. maj 2017.

Lalić: Kako se osećaju operativci BIA kad im je Gašić šef…

Postoji pravilo FBI da uvek pitate unutra ko je najbolji i njega izaberite, ne mogu da zamilsim kako se sada osećaju operativci BIA, kada im na mesto šefa dolazi neko bez iskustva, kaže urednik Nedeljnika Veljko Lalić o izboru Bratislava Gašića na mesto prvog čoveka BIA.

Veljko Lalić dodaje da je dosta licemerno saopštenje SNS-a u kome se kaže da je Gašić na čelu BIA pravi čovek na pravom mestu i dodaje da Bezbednosno-informativna agencija ne sme da bude stranačka i da po zakonu niko ko ima veze s nekom strankom ne sme da bude unutra.

„Kažu da je bio ministar odbrane i vodio druge službe i da zato ima iskustva. Vi ste 2012. imali Vučića koji je pričao da Srbija nema dovoljno kadrova i on je insistirao da će uzimati kadrove s druge strane i neverovatno je da je moguće da su se do sada naprednjaci iškolovali i da kadrovi iz vrha SNS moraju da uzimaju sve i to može da predstavlja problem. Ja tu vidim logiku da su dobili 55 odsto glasova i da sad misle da imaju pravo na sve i to nije dobro“, kaže Lalić.

On navodi da sve te odluke mogu skupo da koštaju Vučića, jer su institucije najvažnije, a i, kako kaže, morate da razmišljate i o trenutku kada ćete otići s vlasti.

Govoreći o odnosima u regionu, Lalić je rekao da mi realno moramo da shvatimo da su svi oko nas otišli u Evropsku uniju i da smo, kako je rekao, ostali u začaranom krugu i to je naša realnost.

„Meni to izgleda kao neko ko je imao najviše šanse devedesetih, bili ste najbolji, ali danas ste ostali u malom mestu, pijete pivo ispred dragstora, a svi su otišli su svet, tu imate ogorčenje, Srbija nema pravo na novu grešku. Zemlja se kreće ka EU i tu nema dileme, sada imate predsednika koji će biti zapadniji nego prošli, moraće da se pravi balans između velikih sila“.

Kaže da je jugonostalgija najviše izražena kod nas jer smo mi bili neko ko je pravio Jugoslaviju, a danas smo nagore prošli – ako gledamo stanje i prosečnu platu.

Lalić smatra da opozicja već treba da se sprema za izbore u Beogradu, ali da se nalazi u teškoj poziciji i da, iako je Beograd slaba tačka za vladajuću stranku, ne treba da bude „uljuljkana“ time.

„Posmatrajući naprednjaču logiku i Vučića kako razmišlja, ja bih sada tom logikom očekivao i parlamentarne i beogradske izbore, pošto ga mnogo nerviraju Dveri i Radulović a tako bi pomogao svojoj stranci u Beogradu, jer mislim da je Beograd slaba tačka, ali ne toliko koliko opozicija očekuje, on je prošao dobro u Beogradu, taj rezultat kao da uljujkuje opoziciju, kao da je već dobila izbore, mislim da će biti teško da je opozicija naučila lekciju da će morati s jednim kandidatom i da homogenizuje telo“.

Jankovićev gaf u programu N1

 Saša Janković je napravio gaf koji se ne očekuje od političara, smatra Veljko Lalić.

Podsetimo, na pitanje koje mu je postavila novinarka N1 Minja Miletić, Saša Janković je odgovorio: „Mogu da vam kažem, ali onda moram da vas poljubim“.

„Ta priča je višeslojna. Janković je napravio gaf koji ne očekuješ od političara, pogledao sam emisiju, mislim da je hteo da iskoristi drugi idiom, pa je nespretno otišao u drugu stranu. Gašić je postao direkotr BIA i normalno je da jedna stranka sad to iskoristi za napad. Međutim to nije isto kao kad je Gašić rekao da voli novinarke koje lako kleknu, drugačije je. Imate šefa opozicije koji ne proveri da li može da registruje stranku, jasno mi je da tabloidi i politički protivnici koriste, meni je to više izgledalo prostački nego seksistički“.

Kako kaže, novinari su postali učesnici u političkoj borbi i to ne svojojm voljom.

„Nismo mi ni vlast ni opozicija, treba se izvući iz toga, kad nemate opoziciju onda su novinari preuzeli tu ulogu“.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend