22. maj 2017.

Gašić dolazi na čelo BIA, „izdržao godinu i po dana bez funkcije“

Nakon što je sa mesta ministra odbrane smenjen zbog seksističkog komentara upućenog novinarki, Bratislav Gašić se vraća na javnu funkciju. Premijer Aleksandar Vučić je potvrdio da će Gašić biti imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Bratislav Gašić se vraća na javnu funkciju uprkos seksističkom ponašanju; Foto: mc.rs

Bratislav Gašić se vraća na javnu funkciju uprkos seksističkom ponašanju; Foto: mc.rs

Na pitanje da li Gašić može da obavlja tu funkciju pošto je smenjen zbog uvrede novinarke B92 Zlatije Labović, Vučić je odgovorio potvrdno.

„Da, on će biti šef BIA, upravo zato što je izdržao godinu i po dana bez ijedne funkcije. A pri tome smo čuli bezbroj deset puta gorih izjava od svih onih koji su ga napadali, a koje vi podržavate na različite načine, i u Narodnoj skupštini i preko društvenih mreža, i koji nikada nisu rekli ‘izvinite’. Gašić je godinu i po dana bio izopšten sa javne scene, mislim da je veoma visoku cenu platio za jedan težak incident, i uz sve njegovo izvinjenje, rekao je Vučić i dodao da je siguran da je Gašić stručan za tu funkciju i da će svoju dužnost obavljati u skladu sa zakonom.

Gašić je, inače, početkom decembra 2015. godine u Trsteniku novinarki B92 Zlatiji Labović, koja je kleknula ispred njega kako bi držala mikrofon ne smetajući kamerama, rekao: „Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“.

Njegova seksistička izjava izazvala je burne reakcije javnosti, a Vučić je rekao da Gašić nakon toga više ne može da ostane na funkciji, iako, kako je tvrdio, lično veruje da Gašić nije mislio ozbiljno to što je rekao.

„On je moj prijatelj, jedan od najodanijih. Gašić je čovek koji je obavljao posao ministra odbrane bolje nego što sam ga ja obavljao, ali on više ne može da ostane na tom mestu. Mi ne možemo da budemo normalna zemlja ako se tako ponašamo prema ženama“, rekao je Vučić 7. decembra 2015. godine.

Sam Gašić se ubrzo javno izvinio novinarki i javnosti „zbog sramnog i skandaloznog ponašanja“.

„Opravdanja za moju izjavu, šta god u ovom trenutku izgovorio, jednostavno nemam“, rekao je tada Gašić i zamolio Zlatiju Labović i građane Srbije „da mu veruju da se zbog izjave iskreno kaje“.

Uprkos Vučićevim najavama, Gašić nije odmah smenjen. Vučić je tada tvrdio da će ga smeniti onda kada bude našao nekog koga će moći da dovede na mesto ministra odbrane.

U međuvremenu je grupa novinara formirala inicijativu Novinari ne kleče i počela da organizuje proteste, tražeći, pre svega, smenu Bratislava Gašića.

Na stotine novinara je skoro svake nedelje tokom decembra 2015. i januara 2016. godine protestovalo na trgovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Vranju, Boru, Čačku, Šapcu, Kikindi i drugim gradovima, u nameri da natera premijera da održi obećanje.

Narodna skupština je Gašića smenila tek 5. februara 2016. godine, nakon čega se on povukao iz javnosti.

 

1 komentar za: “Gašić dolazi na čelo BIA, „izdržao godinu i po dana bez funkcije“

  1. svetlanast

    Pitanje: „Da li Gasic moze da obavlja tu funkciju…“, moglo bi da se postavi za skoro sve funkcionere koje AV bira i „postavlja“. Retki su strucnjaci poput Vujovica ili Ane Brnabic. Ko bi /pametan/ u SVOJOJ firmi zaposlio Vulina, Stefanovica, Maju Gojkovic, Jorgovanku Tabakovic, Risticevica, Aleksandra Martinovica, Ivicu Dacica, Zorana Babica, Sinisu Malog, Vesica, „Mortadelu“ …Pored zelje da ovakvim izborom „kadrova“ ponizi 75% biraca koji ne glasaju za njega ali i politicke protivnike, ovakvim izborom AV ohrabruje sopstvene birace u uverenju da bi bi bilo ko od njih mogao „daleko da dogura“ jer za SNS funkcionere nisu potrebni predhodni rezultati, strucnost, diploma, postenje – samo treba biti „jedan od najodanijih“, kako za Gasica kaze AV.

    23. мај 2017. at 06:45

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend