22. maj 2017.

Bez političke volje da se usvoji novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Ne vidi se politička volja da se usvoji novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti, izjavio je danas Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava, na konferenciji u Beogradu o digitalnim pravima i slobodama.

Foto: Cenzolovka

Foto: Cenzolovka

Antonijević je ocenio da se u novom zakonu mora, pre svega, obezbediti zaštita ljudskih prava u digitalnom okruženju i zakonita obrada podataka o ličnosti.

Prema rečima Antonijeviću, ta pitanja u Srbiji nisu uređena na adekvatan način.

Samo Poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom sadrži dva dela. Jedno je pitanje osnovnih prava, a drugo je pravosuđe i iz njih se može pratiti kakvo je stanje ljudskih prava i slobode izražavanja, izjavio je Antonijević.

Programski direktor SHARE fondacije, koja se bavi digitalnim pravima i slobodama, Đorđe Krivokapić rekao je da u oblasti slobode izražavanja postoji niz pitanja koja se svakodnevno pojavljuju.

Jedno od osnovnih pitanja je definicija i pravna zaštita novinara, ocenio je Krivokapić i dodao da danas svako može da kreira i pošalje informaciju u javni prostor.

On lajn prostor je postao i jedino mesto za objavljivanje tekstova istraživačkih novinara, jer su tradicionalni mediji za njih prilično zatvoreni. Pitanje definicije novinara i medija tako postaju veoma značajni, konstatovao je Krivokapić.

On je naveo da su novinari i on lajn mediji najčešće meta napada.

Krivokapić je rekao da trendovi pokazuju da u digitalnom okruženju najviše ima pretnji i uvreda, a prisutni su i tehnički napadi na sajtove.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend