13. maj 2017.

Maglai: medijski mrak u Subotici – Novac samo podobnima

U Subotici vlada medijski mrak, a sredstva po konkursima za medije i kulturu dobijaju bliski Srpskoj naprednoj stranci, ocenio je danas lider Pokreta za građansku Suboticu Jene Maglai.

On je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da u gradu postoji mali broj veoma odgovornih i hrabrih novinara, dok mnogi mediji prećutkuju i neinformišu o određenim temama što je po njegovom mišljenju zabrinjavajuće.

„Najčešće nema mogućnosti za opoziciju da one vesti koje su vezane za nju, pojavljivanje ili mišljenje dođe do naših sugrađana“ – rekao je Maglai.

On je naveo primer ovog pokreta koji je u proteklih godinu dana imao svega jedno gostovanje na lokalnim televizijama i ostao bez odgovora od strane Panon televizije na temu eventualnih gostovanja, koju je zajedno sa Subotičkim mađarskim radiom optužio da su mediji pod kontrolom SVM-a.

Maglai smatra da je evidentno kako su na medijskom konkursu sredstva usmerena prema medijima koji su bliski SNS-u, a koji će zauzvrat imati uređivačku politiku „sklonu ciljevima SNS“.

„Mediji koji im nisu bliski su uglavnom ostali bez para. Zabrinjavajuće je da je prvi put došlo do toga da Panon televizija nije dobila ni jedan jedini dinar iz budžeta grada Subotice. verovatno je to stvar političkog dila, koji su veoma bolesni“ – smatra Maglai.

Zabrinjavajućim takođe smatra i dodelu sredstava u kulturi, oko čega se kao i u slučaju medijski konkursa „dosta ćutalo“, kako u medijima, tako i među političarima i strankama.

„Isto je evidentno da onaj ko je blizak partijama na vlasti dobijaju sredstva i njima se povećavaju sredstva, a oni koji nisu spremni da ljube skute lokalnih moćnika i partija na vlasti – njima se sredstva ili potpuno presecaju ili drastično smanjuju da ne mogu da funkcionišu i kvalitetno rade svoj posao“ – rekao je Maglai.

On je naveo primere Dužijance i Interetno festivala, koji su i pored tradicije i posećenosti dobili mnogo manje sredstava u odnosu na ranije godine.

„Ili nije bilo političkog lobiranja ili oni koji organizuju te festivale nisu bliski sa vlašću“ – rekao je Maglai.

Lider Pokreta za građansku Suboticu istovremeno je optužio SVM da stoji iza pokušaja da se uruši Nepker.

„Po raspodeli sredstava se vidi da je to rukopis gospođe Ildiko Lovaš i da je evidentno da se radi na tome da se Nepker potpuno satre u budućnosti. Veoma zabrinjavajuće i veoma negativni tokovi. Neće se vlast sačuvati tako što će oni koji nisu bliski urušiti. Sačuvaće se samo onda ako ima rezultate rada koje građani prepoznaju, a ne satiranjem i urušavanjem nepodobnih“ – rekao je on.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend