19. mar 2020.

Najbitniji javni interes, država da ne cenzuriše

Država tokom trajanja vanrednog stanja za sada nije predvidela posebne mere koje se odnose na medije i njihovo izveštavanje, kako tvrde u resornom Ministarstvu za kulture i informisanja, a novinarska udruženja i stručnjaci saglasni su da je u situaciji opšte opasnosti u kojoj se nalazimo dovoljno da se novinari i vlasnici medijskih kuća ponašaju odgovorno i poštuju pravila propisana Kodeksom novinara.

Foto: Pixabay

Javni interes, izbegavanje senzacionalizma i propagande trebalo bi da budu na prvom mestu medijskim uposlenicima, ali je važno i da država ne uvodi bilo kakvu cenzuru.

– Mediji u vanrednoj situaciji treba da se ponašaju kako bi trebalo i inače, dakle da im na prvom mestu bude javni interes, istina, profesionalnost i etičnost. Ako se toga drže neće pogrešiti ni u jednoj situaciji. Strašno je važno da se svi manu svakog senzacionalizma, kao i svake preterane promocije bilo čijeg individualnog ili partikularnog interesa, kaže za Danas Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Kada je reč o domaćim televizijama, koje se međusobno mnogo razlikuju, poslednjih dana primetno je ujednačenije izveštavanje, kao i da se one drže profesionalnih i etičkih pravila više nego pre pandemije, konstatuje naš sagovornik, ali i dodaje da nije izvesno da će tako i ostati u narednim nedeljama.

– Dobro je da su, iako nam predstoje izbori, sve televizije prestale sa političkom propagandom, a čak i ako neko od političkih aktera bude pokušao da to intenzivira, dobro je da se mediji ne upecaju na to, zaključuje Veljanovski.

Tabloidni štampani i onlajn mediji, sa druge strane, prema viđenju predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željka Bodrožića, nastavljaju sa širenjem mržnje ali i propagande u korist aktuelne vlasti.

– U poslednja dva dana na meti tabloida je Evropska unija kao sebični Evropljani, a plasira se ponovo ta propaganda jednog vođe kao najmudrijeg i jedinog ispravnog. Takav vid novinarstva, ako se tako može nazvati, opasan je i u mirnodopsko vreme, a posebno u vreme kada vas napada epidemija koja ne poznaje razliku u rasi, naciji, veri ni političkoj pripadnosti. Bitno je da država treba da bude senzibilna na širenja neistina, govora mržnje, partijske propagande, čemu su vični domaći tabloidi. Zato se nadam da će Ministarstvo reagovati za toliko budalaština, neproverenih i lažnih saveta, plasiranih u protekle tri nedelje, ali i da će se propagatori Aleksandra Vučića dozvati pameti, smanjiti doživljaj i prestati da obmanjuju građane, navodi Bodrožić.

On podseća da su pojedini mediji prenosili lekare koji su se već „obrukali i korona virus nazvali najsmešnijim u istoriji“, ali i priče da „Srbi imaju posebnu genetiku, da su otporni na virus, ili da tamjan štiti od pandemije“. On strahuje da vanredno stanje ne bude povod da država uvede neki vid cenzure i dodao da sloboda govora mora da postoji.

S druge strane, predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović, kaže da poslednjih dana „nije primetio drastične primere kršenja Kodeksa novinara“.

– Za sada izgleda da se mediji ponašaju odgovorno, a građani računaju na nas da im damo tačne informacije. Ne treba odbaciti nezvanične izvore, ali informacije treba proveriti na terenu pre objavljivanja, mada to nije lako s obzirom da je situacija u medijima takva da mnogi nemaju dovoljno novinara na raspolaganju, kaže Radomirović.

On dodaje da je pohvalno što Radio-televizija Srbije, kao javni servis, izveštava na pravi način, a posebno ističe njihovu brzu reakciju uspostavljanja učenja na daljinu preko TV kanala.

Briga i o novinarima

Radomirović je naglasio da je ne manje važna i briga o bezbednosti novinara. „Vlasnici medija bi trebalo svim zaposlenima da obezbede što sigurnije okruženje, što manje ljudi u redakcijama i što bolje mere higijene na radnim mestima“, podsetio je on.

1 komentar za: “Najbitniji javni interes, država da ne cenzuriše

  1. Sveta

    Danas medijima i udruženjima vladaju novinari svaštare a nemamo specijaliste. Novinari moraju biti specijalisti za oblast iz koje izveštavaju pa će i informacija biti tačna. Kao i u drugim profesijama i u medijima ima osoba koje podležu korupciji. Za takve slučajeve treba u krivičnom zakonu dodati član o odgovornosti jer i lažna informacija utiče na zdravlje jedne ili više osoba pa često vodi i u smrt.

    19. мар 2020. at 11:21

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend