22. sep 2021.

Nezavisnost: Predsednik države ne može da krčmi javni servis

Sindikat Nezavisnost Radio-televizije Srbije (RTS) pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poštuje medijske zakone a ne da svojata javni servis kao da je njegov ili u vlasništvu njegove Srpske napredne stranke.

Snimak ekrana, N1

“Podsećamo predsednika da on ne može da poklanja, prepušta, otuđuje… našu kuću i da trguje našom čašću i našim životima. Ako naše rukovodstvo ne bude umelo da odbrani našu kuću, mi ćemo to umeti, kao sindikat, i kao slobodni ljudi”, poručili su sindikalci u saopštenju za javnost.

Posdetili su da je Vučić nedavno, govoreći o trenutnim postignućima u pregovorima evroparlamentaraca i predstavnika vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima, rekao da će „zamoliti“ kolege u stranci da „daju RTS opoziciji“.

„I onda uprkos tome što veći deo stranke koju vodim nije želeo da prihvati to, molio sam ih da prihvate, nije problem: dajte im RTS, dajte im šta god hoće“, kazao je Vučić.

“Tako govori predsednik zemlje koja ima set medijskih zakona među kojima i Zakon o javnim servisima, u kojima je naglasak stavljen na nezavisnost i javnu funkciju tih medijskih servisa kao i na apsolutnu potrebu da oni deluju slobodno i na korist svih građana Srbije koji te servise, uzgred budi rečeno, izdržavaju”, upozorila je Nezavisnost.

Upitali su Vučića i rukovodstvo RTS-a da li je, i kojim to pravnim aktom, svojina nad javnim servisom Srbije “prešla sa građana na predsednika i njegovu stranku da bi oni mogli da ga krčme naokolo?”.

“Da li će naše rukovodstvo pristati da se i dalje podvrgava takvom tretmanu predsednika koji od njih, rukovodstva javnog servisa, čini poslušnike mekane kičme a od svih nas, radnika RTS-a, roblje medijske fatamorgane koju vladajuća stranka širi zemljom za svoje zadovoljstvo i projektovani večni ostanak na vlasti?”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Vučić u istom obraćanju javnosti, koje je “zabeleženo kamerom agencije koja je ugašena pre šest godina pa nastavila da fantomski radi”, rekao kako njemu „kao partijskom lideru“ RTS „odavno mnogo više liči na N1 i na medije koje u potpunosti kontroliše Dragan Đilas, nego na objektivne servise“.

“Predsedniku, dakle, nije dovoljno medijske presije koju nad građanima sprovodi njihov javni servis, nije mu dosta favorizovanja njega i njegove stranke i lakirovke Informativnog programa naše kuće, nije mu dosta što u emisiji koja se tako ponosno zove ‘Debata’ pripadnici njegove, predsednikove, stranke pred smušenim voditeljima sirovim, prostačkim rečnikom i manirom prekidaju sagovornike ne dajući im da govore”, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali predsednik i zamenik predsednika Odbora poverenika sindikata Nezavisnost RTS Dane Markovski i Bojan Bosiljčić, kao i Darko Šper, predsednik granskog sindikata Kulture, umetnosti i medija Nezavisnost.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend