31. maj 2018.

Nosioci javnih funkcija da vode računa o kulturi govora

Na pitanje da li je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, prekršio Zakon o javnom informisanju izjavom da će se lokalna samouprava oglašavati „u Informeru, jer Danas pljuje predsednika“, Ministarstvo informisanja ukazuje da „nosioci javnih funkcija i svi učesnici u razmeni mišljenja moraju voditi računa o kulturi govora“.

Dejan Kovačević je na poslednjoj sednici Skupštine opštine, govoreći o izdavanju prostora apoteke, rekao „dva oglasa smo objavili u dnevnom listu „Danas“ i pošto u tim novinama svaki dan pljuju rad predsednika države i SNS-a, verovatno ih niko više i ne čita, jer ono što pišu nije tačno. Onda smo odlučili da damo oglas u Informeru, gde smo dobili duplo jeftiniju ponudu i javila su se dva zakupca. Znači ipak je to novina koja se čita i kojoj ljudi veruju“.

Kako su ranije ukazali sagovornici Danasa, ovakva izjava je diskriminacija medija, pokušaj pritiska i uticaja na uređivačku politiku, što je, posebno kada dolazi od nosioca javne funkcije, najstrože zabranjeno Zakonom o javnom informisanju.

Ipak, Ministarstvo informisanja nije moglo da se saglasi sa ovom ocenom, već se poziva da o slučaju zna samo iz našeg medija i da nema dovoljno informacija o konkursu za oglašavanje.

„Imajući u vidu činjenicu da saznanja o iznetom problemu imamo samo na osnovu članka objavljenog u dnevnim novinama „Danas“ i da nemamo saznanja o razlozima zbog kojih je došlo do promene medija u kojima će se oglašavati lokalna samouprava ne možemo dati ocenu o tome da li je odluka o oglašavanju pokušaj pritiska i uticaja na uređivačku politiku i nezavisnost medija“, naveli su iz ovog ministarstva.


Autor: A. P.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend