16. jul 2021.

Nova pravila: O javnom gradskom prevozu više nećemo moći da čujemo ništa loše?

Vozači javnog gradskog prevoza u Beogradu i drugi zaposleni od sada neće smeti da daju izjave za medije ili informacije za javnost bez prethodnog odobrenja prevoznika, dok GSP ili privatni prevoznici "informacije trećim licima" i izjave za medije mogu da daju samo "poštujući dobre partnerske odnose sa Gradom Beogradom". 

Foto: stevaSRB (cc)

To bi značilo da do javnosti neće moći da dođu informacije koje ne odgovaraju gradskoj upravi, odnosno one koje nisu u skladu sa „dobrim partnerskim odnosima“.

Ovo predviđa Pravilnik o obavezama prevoznika i saobraćajnog osoblja u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Grada Beograda, koji je usvojila gradska skupština.

U kontekstu ovog pravilnika prevoznik je svako pravno lice kome je povereno obavljanje javnog linijskog prevoza putnika, kao i javno komunalno preduzeće koje se bavi javnim prevozom.

Pravilnik se odnosi na gradski, prigradski i lokalni, noćni i minibus espres linijski prevoz na teritoriji Beograda.

Prema izveštaju DRI, komunalnom delatnošću javnog prevoza se u Beogradu bave javna komunalna preduzeća JKP Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“ (GSP Beograd) i A.D. „Srbija Voz“ kao i privatni prevoznici sa kojima su sklopljeni ugovori o javno-privatnom partnerstvu.

Pravlinik određuje koje sve obaveze imaju prevoznik i saobraćajno osoblje, odnosno vozači, otpravnici i saobraćajni dispičeri prevoznika i ostalo zaposleno ili angažovano osoblje kod prevoznika „čiji je delokrug poslova u vezi sa neposrednim obavljanjem javnog linijskog prevoza putnika“.

Ceo tekst na novaekonomija.rs

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend