26. jun 2024.

Nova.rs: Blokirani računi Una TV u Srbiji – dospeli pod američke sankcije zbog veze sa Dodikom

Računi Una TV u bankama u Srbiji, kao i dela zaposlenih u toj medijskoj kući, blokirani su, a pretpostavlja se da je razlog to što je kompanija koja je osnivač ove televizije tokom juna dospela na listu pojedinaca i preduzeća koji su zbog povezanosti sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Milorad Dodik / Twitter

Od predstavnika kompanije Una world, koja se u Srbiji vodi kao osnivač Una TV u našoj zemlji, nismo mogli da dobijemo ni zvaničnu informaciju ni komentar ove vesti, ali uvidom u registar Narodne banke Srbije vidi se da je blokada nastupila juče, 25. juna 2024. godine. Nezvaničnu potvrdu ove vesti dobili smo i među zaposlenima, ali su čelnici Una TV ostali nemi na pitanja Nova.rs o blokadi.

Na sajtu Agencije za privredne registre može se pronaći podatak da je kompanija Una world d.o.o kćerka firma Una world network d.o.o, preduzeća iz Banjaluke, čiji je opet vlasnik kompanije “Infinity media”, takođe iz Banjaluke.

Upravo “Una world network” i “Infinity media” su na listi pojedinaca i kompanija koje je nedavno objavila Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i koje je sankcionisala zbog veze sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske, i njegovim sinom Igorom.

Kako se navodi u saopštenju OFAC, oni su deo mreže koja obezbeđuje „značajne izvore prihoda“ za Milorada Dodika, i njegovu porodicu.

Na listu su, prema ovim navodima, tokom juna dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, te kompanije “Infinity International Group” Banjaluka, “Infinity Media”, “K-2 audio usluge”, “Kaldera Company”, “Prointer ITSS”, “Sirius 2010” i “Una World Network”.

Kako navodi OFAC, a preneo je portal Radio Slobodna Evropa, Čičić je direktor „Kaldere“, dok je Đurić vlasnik kompanije „Infinity“ i njenih podružnica.

Milorad Dodik je od ranije pod američkim sankcijama, kao i njegov sin Igor i kćerka Gorica. OFAC ističe da je Milorad Dodik „svoj službeni položaj koristio za gomilanje ličnog bogaćenja kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom“.

Milorad Dodik je, kako navodi OFAC, iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore Vlade RS usmerio na mrežu privatnih kompanija koje on i sin Igor nadziru.

„Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s njima oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore“, pojašnjava se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend