26. jun 2024.

Borel osudio zabranu evropskih medija u Rusiji

Evropska unija osudila je "potpuno neosnovanu odluku" ruskih vlasti da blokiraju pristup više od 80 evropskih medija u Rusiji, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel.

„Ova odluka dodatno ograničava pristup slobodnim i nezavisnim informacijama i pojačava već ozbiljnu cenzuru medija u Rusiji“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Dodaje se da zabranjeni evropski mediji rade u skladu s novinarskim principima i standardima i da daju činjenične informacije, i ruskoj publici, uključujući o ruskoj agresiji protiv Ukrajine.

„Nasuprot tome, ruske dezinformacije i propagandni mediji, protiv kojih je EU uvela restriktivne mere, ne predstavljaju slobodne i nezavisne medije. Njihovo emitovanje u EU je suspendovano jer su pod kontrolom ruskih vlasti i koriste se kao instrument u podršci agresorskom ratu protiv Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Borel je istakao da je poštovanje slobode izražavanja i medija ključna vrednost za EU i da će nastaviti da podržava dostpunost činjeničnih informacija i publici u Rusiji.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da u odgovoru na zabranu ruskih medija u EU uvodi kontra-mere, blokadu emitovanja 81 medija iz zemalja članica EU na ruskoj teritoriji.

Među tim medijima je nekoliko novinskih agencija, uključujući francusku AFP i špansku EFE, više televizijskih stanica, dnevnika i internet publikacija, kao što su nemački Špigel i Cajt, španski Mundo i Pais, francuski Mond, Liberasion, italijanska Republika, kanali LCI i C News i portali Politiko i EUObserver.

EU je sredinom maja odlučila da sankcioniše četiri ruska medija – Glas Evrope (Voice of Europe), Ria novosti, Izvestiju i Rusku gazetu, optužujući ih za propagandu Kremlja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend