05. mar 2018.

NUNS osudio uvredljivo ponašanje gradonačelnika Zaječara prema novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje diskriminaciju, omalovažavanje i vređanje novinara koje praktikuje Uprava grada Zaječara na čelu sa gradonačelnikom Boškom Ničićem. Posebno je za osudu selektivan tretman medija u vanrednim situacijama kada je izuzetno važno da javnost bude pravovremeno i potpuno informisana što je prvorazredni zadatak i državnih funkcionera i medija.

Redakcija portala Glas Zaječara obavestila je NUNS da januara ove godine, kada je počela s  radom, ima “poteškoća u komunikaciji sa Gradskom upravom Zaječar”.

Odluka novinara tog mladog medija da progovore o problemima usledila je juče tokom izveštavanja o aktuelnim poplavama kada su novinari Glasa Zaječara izašli na teren da bi izvestili o radovima na ojačavanju nasipa koji je ugrozila vodena stihija.

Ekipa portala stigla je na teren “sa mašinama i policijom, pre većine članova Štaba za vanredne situacije” i zatražila izjave od prisutnih, ali obavešteni da moraju da sačekaju predsednika Štaba – gradonačelnika Boška Ničića, što su novinari i učinili. Međutim, umesto izjave od gradonačelnika su dobili nalog da  napuste lokaciju: “Jeste li čuli šta sam vam rekao? Novinari su tamo na mostu, pa možete da im se pridružite.“

[povezaneprice]

Izveštači Glasa Zaječara su pomislili da nalog ima za cilj njihovu bezbednost pa su se udaljili da bi nakon stotinak metara sreli ekipu RTS-a, kojoj je samo nekoliko minuta kasnije gradonačelnik dao izjavu.

NUNS podržava stav novinara Glasa Zaječara da im je povređeno pravo na rad, dostojanstvo i ugled. Od samog početka svog rada izloženi su “verbalnim uvredama i podsmehu” gradonačelnika Ničića i njegovih saradnika. “Uvrede koje se kreću od pežorativnih naziva ‘novinarčić’, preko uvreda vezanih za fizički izgled ‘krmoglava’, ‘zec’ itd… gotovo da i ne prestaju”, navodi se, između ostalog, u pismu koje je NUNS dobio od zaječarskog portala.


Izvršni odbor NUNS-a

 U Beogradu 5. marta 2018.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend