24. sep 2019.

Obradović: Neću učestvovati u nastavku rada na Medijskoj strategiji (VIDEO)

Nino Brajović iz UNS i Vukašin Obradović iz NUNS složili su se u Danu uživo da sa Vladom mora da se "utvrdi nekakav dnevni red" oko rada na Medijskoj strategiji. Obradović je rekao da neće učestvovati u daljem radu. "NUNS će doneti svoju odluku o tome da li će učestvovati u nastavku rada na Medijskoj strategiji, ali ja sasvim sigurno neću, jer mislim da ovom dogovoru o nastavku rada na Medijskoj strategiji treba da prethodi mnogo šta da bi se rad nastavio. Ja sam obavestio i NUNS da ne želim da učestvujem u radu", rekao je.

Foto: N1

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se prošlog ponedeljka sa članovima Radne grupe za izradu Medijske strategije i predstavnicima medijskih udruženja. Na sastanku, kojem nisu prisustvovali ni svi članovi Radne grupe, ni medijskih udruženja, dogovoren je rok od 30 dana da se Nacrt Medijske strategije uskladi kako bi je Vlada usvojila do kraja godine.

Nino Brajović kaže da su dobili rok do mesec dana se se izjasne o ponuđenom dokumentu, koji je, kako kaže, bolji od onoga koji je poslat u Brisel.

„Mislim da teče od kad se formira ista ili izmenjena Radna grupa za strategiju, ne verujem da je danas Vlada odlučila o tome da da mandat Radnoj grupi“, kaže Brajović.

Vukašin Obradović smatra da je to dovoljno vremena, ako se nastavi onim tempom kojim su radili na prethodnom nacrtu.

„Nisu preterane izmene one koje su nama ponuđene u prvoj verziji, tako da bi bilo realno. NUNS će doneti svoju odluku o tome da li će učestvovati u nastavku rada na Medijskoj strategiji, ali ja sasvim sigurno neću, jer mislim da ovom dogovoru o nastavku rada na Medijskoj strategiji treba da prethodi mnogo šta da bi se rad nastavio. Ja sam obavestio i NUNS da ne želim da učestvujem u radu“, kaže on.

Kako kaže, najveći deo medijske zajednice je prekinuo kontakte sa Vladom, „nezadovoljan tempom i načinom na koji su rešavani zahtevi te grupe, udruženja i asocijacija“.

Brajović ističe da je neoprostivo gubljenje vremena dalje na tom poslu i misli da treba nastaviti rad na Medijskoj strategiji.

„Mi ćemo da učestvujemo i ja sam zamolio da se dokument usvoji do kraja godine, da se ne bi izgubila i naredna godina, koja je inače izborna i te godine nisu baš zgodne za rad na strategijama“, kaže Brajović.

Obradović naglašava da je Medijska strategija neobavezujući dokument.

„Određuje ciljeve i pravac u kome će se kretati medijska zajednica i medijska scena, ne donosi obaveze sve dok se ne pretoči u zakone. Međutim, za ovu vlast, pokazalo se do sada, ni medijski zakoni nisu neka velika prepreka da se medijska scena formatira na onaj način koji odgovara vlastima, a to je favorizovanje medija koji ih podržavaju i dovođenje u mnogo teži položaj one grupe medija koja pokušava da zadrži neku distancu“, kaže Obradović.

Kako kaže, od početka dijaloga postoji nonsens.

„Radimo na strategiji, pregovaramo, a na medijskoj sceni je sve gore i sve teže da se preživi, barem za one medije koji ne uživaju otvorenu naklonost vlasti“, kaže Obradović.

Brajović dodaje da prošla strategija nije bila savršena, ali da je iznedrila set zakona koji su ocenjeni kao dobri.

„Oni jesu dobri kada bi se sprovodili i kada bismo imali i mere koje bi podrazumevale odgovornost“, kaže Brajović.

Obradović kaže da se ne zalaže da se odustane od učešća na radu na Medijskoj strategiji.

„Ja samo mislim da Vladi moraju da se postave jasni uslovi koji će definisati kako ćemo da nastavimo rad“, kaže.

Brajović se slaže da sa Vladom mora da se utvrdi „nekakav dnevni red“.

Obradović misli da Vladi odgovara ovo stanje.

„Jedini cilj koji ima je da kroz saradnju sa medijskim udruženjima pokaže inkluzivnost. Ne vidim volju Vlade da se stanje na medijskoj sceni promeni u korist građana i javnog interesa, pre bih rekao da će to ići u suprotnom smeru. Bliže se izbori, bojim se da će biti još više pritisaka i još više izigravanja zakona koji obavezuju Vladu vrlo precizno na to da svi mediji u Srbiji posluju pod jednakim uslovima i da rade pod jednakim uslovima“, kaže Obradović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend