25. jan 2018.

Otvoreno pismo sindikata rukovodstvu RTS-a

Poslednji dani, obeleženi žestokom javnom polemikom povodom emitovanja prve epizode serije „Nemanjići: Rađanje kraljevine“ donose nam nove dokaze samovolje rukovodstva naše kuće, kaže se u otvorenom pismu Sindikata RTS Nezavisnost i GS KUM Nezavisnost rukovodstvu RTS-a koje prenosimo u celosti.

Foto: Jana Nikolić

„Posle nedvosmisleno iskazanog mišljenja najšire javnosti (što se u 21. veku veoma lako može izmeriti prostim uvidom u sadržaj društvenih mreža na internetu, za razliku od strogo čuvanih „nalaza“ gledanosti neimenovanih agencija čiji su izveštaji na internoj mreži RTS-a zaštićeni šifrom tako da u njih uvid ne mogu da imaju ni urednici konkretnih emisija osim nekoliko čelnih ljudi naše kuće) rukovodstvo RTS-a sada je, u svrhu zaštite svoje predstave o sopstvenoj veličini i nedodirljivosti, zagazilo u teren nezakonitih postupaka odbijanjem inicijative Programskog saveta RTS-a kojom se tražilo da naredne epizode pomenute serije prethodno od strane tog tela koje zato i postoji prvo budu pregledane pa tek potom emitovane.

Rukovodstvo naše kuće, međutim, odbilo je zahtev svog Programskog saveta saopštenjem u kome se kaže kako će gledaoci dati sud – posle gledanja serije.

Podsećamo da se Programski savet „stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja. Savet razmatra ostvarivanje programske koncepcije i razmatra kvalitet programskog sadržaja javnog medijskog servisa, prati sprovođenje programskih načela i obaveza utvrđenih zakonom i u vezi sa tim obaveštava, daje preporuke i predloge generalnom direktoru i Upravnom odboru RTS.“ (skinuto sa sajta www.rts.rs)

Sa kojim pravom rukovodstvo RTS-a iskoračuje iz zakonskih okvira i samovoljno suspenduje ovlašćenja Programskog saveta Javnog servisa?

U trenucima dok se zarade radnika svode na puko preživljavanje naša kuća veliki novac poreskih obveznika plasira u seriju koja dovodi do daljeg odijuma javnosti i gubitka poverenja i ugleda koji su decenijama sticali velikani ovog žanra među kojima je i reditelj čija bista sada stoji u holu RTS-a.

Sa kojim se pravom sadašnji menadžment postavlja iznad svih i svojevoljno odlučuje o tako važnim produkcionim potezima koji očigledno prevazilaze i njihove kompetencije i profesionalne kvalifikacije i tim potezima dovodi u opasnost već i samo postojanje Radio-televizije Srbije?

Da li je to isti mentalni mehanizam po kojem odnedavno na najavi i odjavi našeg programa, dok svira himna „Bože pravde“ i na ekranu vijori nacionalna zastava, preko te slike, tokom celog trajanja odjave, stoje imena generalnog direktora i novoustanovljenih „odgovornih urednika“ Prvog i Drugog programa Televizije, urednička zvanja koja inače ne postoje u Statutu naše kuće?

Zahtevamo da se Programskom savetu RTS-a omogući da radi svoje statutarne poslove i da se serija „Nemanjići: Rađanje kraljevine“ stavi pod kontrolu zdravog razuma i profesionalnih kodeksa. U protivnom Radio-televizija Srbije uskoro će dospeti u opasnost koja ju je oktobra 2000. dovela do gneva njene publike koja više nije mogla da trpi takav program i našu zgradu predala plamenu.

Zahtevamo i da se prekine sa blasfemičnom praksom potpisivanja direktora i „urednika“ preko zastave. Što je mnogo – mnogo je, gospodo.

Ovu su kuću stvarale generacije profesionalaca i tokom tih šest decenija, uz uspone i jedan vrlo dubok pad, sagradile medijsku kuću na čijem programu je profilisan ukus i medijska pismenost nacije a potom na njenoj tehnološkoj bazi i personalu nastale sve privatne i ostale televizije. Mi, današnji poslenici RTS-a, u sindikatu Nezavisnost i Granskom sindikatu kulture, umetnosti i medija Nezavisnost, ili jednostavno na platnom spisku ove kuće, imamo dužnost a ne samo pravo, da se za tu kuću borimo protiv svake uzurpacije ma od koga ona poticala. Već smo jednom imali rukovodstvo koje je završilo na đubrištu istorije, a jedan od njih na robiji. Dužnost nas koji činimo ovu kuću je da uvek ubuduće predupredimo takav razvoj događaja. Nijedno rukovodstvo nije starije i važnije od RTS-a. Mi u sindikatu Nezavisnost to znamo. Krajnje je vreme da to shvate svi.“

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend