25. jan 2018.

Otvoreno pismo sindikata rukovodstvu RTS-a

Poslednji dani, obeleženi žestokom javnom polemikom povodom emitovanja prve epizode serije „Nemanjići: Rađanje kraljevine“ donose nam nove dokaze samovolje rukovodstva naše kuće, kaže se u otvorenom pismu Sindikata RTS Nezavisnost i GS KUM Nezavisnost rukovodstvu RTS-a koje prenosimo u celosti.

Foto: Jana Nikolić

„Posle nedvosmisleno iskazanog mišljenja najšire javnosti (što se u 21. veku veoma lako može izmeriti prostim uvidom u sadržaj društvenih mreža na internetu, za razliku od strogo čuvanih „nalaza“ gledanosti neimenovanih agencija čiji su izveštaji na internoj mreži RTS-a zaštićeni šifrom tako da u njih uvid ne mogu da imaju ni urednici konkretnih emisija osim nekoliko čelnih ljudi naše kuće) rukovodstvo RTS-a sada je, u svrhu zaštite svoje predstave o sopstvenoj veličini i nedodirljivosti, zagazilo u teren nezakonitih postupaka odbijanjem inicijative Programskog saveta RTS-a kojom se tražilo da naredne epizode pomenute serije prethodno od strane tog tela koje zato i postoji prvo budu pregledane pa tek potom emitovane.

Rukovodstvo naše kuće, međutim, odbilo je zahtev svog Programskog saveta saopštenjem u kome se kaže kako će gledaoci dati sud – posle gledanja serije.

Podsećamo da se Programski savet „stara o zadovoljenju interesa slušalaca i gledalaca u pogledu programskog sadržaja. Savet razmatra ostvarivanje programske koncepcije i razmatra kvalitet programskog sadržaja javnog medijskog servisa, prati sprovođenje programskih načela i obaveza utvrđenih zakonom i u vezi sa tim obaveštava, daje preporuke i predloge generalnom direktoru i Upravnom odboru RTS.“ (skinuto sa sajta www.rts.rs)

Sa kojim pravom rukovodstvo RTS-a iskoračuje iz zakonskih okvira i samovoljno suspenduje ovlašćenja Programskog saveta Javnog servisa?

U trenucima dok se zarade radnika svode na puko preživljavanje naša kuća veliki novac poreskih obveznika plasira u seriju koja dovodi do daljeg odijuma javnosti i gubitka poverenja i ugleda koji su decenijama sticali velikani ovog žanra među kojima je i reditelj čija bista sada stoji u holu RTS-a.

Sa kojim se pravom sadašnji menadžment postavlja iznad svih i svojevoljno odlučuje o tako važnim produkcionim potezima koji očigledno prevazilaze i njihove kompetencije i profesionalne kvalifikacije i tim potezima dovodi u opasnost već i samo postojanje Radio-televizije Srbije?

Da li je to isti mentalni mehanizam po kojem odnedavno na najavi i odjavi našeg programa, dok svira himna „Bože pravde“ i na ekranu vijori nacionalna zastava, preko te slike, tokom celog trajanja odjave, stoje imena generalnog direktora i novoustanovljenih „odgovornih urednika“ Prvog i Drugog programa Televizije, urednička zvanja koja inače ne postoje u Statutu naše kuće?

Zahtevamo da se Programskom savetu RTS-a omogući da radi svoje statutarne poslove i da se serija „Nemanjići: Rađanje kraljevine“ stavi pod kontrolu zdravog razuma i profesionalnih kodeksa. U protivnom Radio-televizija Srbije uskoro će dospeti u opasnost koja ju je oktobra 2000. dovela do gneva njene publike koja više nije mogla da trpi takav program i našu zgradu predala plamenu.

Zahtevamo i da se prekine sa blasfemičnom praksom potpisivanja direktora i „urednika“ preko zastave. Što je mnogo – mnogo je, gospodo.

Ovu su kuću stvarale generacije profesionalaca i tokom tih šest decenija, uz uspone i jedan vrlo dubok pad, sagradile medijsku kuću na čijem programu je profilisan ukus i medijska pismenost nacije a potom na njenoj tehnološkoj bazi i personalu nastale sve privatne i ostale televizije. Mi, današnji poslenici RTS-a, u sindikatu Nezavisnost i Granskom sindikatu kulture, umetnosti i medija Nezavisnost, ili jednostavno na platnom spisku ove kuće, imamo dužnost a ne samo pravo, da se za tu kuću borimo protiv svake uzurpacije ma od koga ona poticala. Već smo jednom imali rukovodstvo koje je završilo na đubrištu istorije, a jedan od njih na robiji. Dužnost nas koji činimo ovu kuću je da uvek ubuduće predupredimo takav razvoj događaja. Nijedno rukovodstvo nije starije i važnije od RTS-a. Mi u sindikatu Nezavisnost to znamo. Krajnje je vreme da to shvate svi.“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend