16. apr 2017.

Pančevački ogranak Advokatske komore Vojvodine o prilozima RTV Pančevo

Narušavanje slobode i nezavisnosti sudija su napad na ustavni poredak

Povodom serije tekstova i reportaža objavljenih na web stranici RTV Pančevo, a emitovanih u informativnom programu istoimene televizije:

„Politička presuda Stanke Simonović’’ od 11.04.2017. godine,

„Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?’’ od dana 12.03.2017. godine i

„Veštine napredovanja predsednice Višeg Suda u Pančevu’’  od 13.04.2017. godine, pančevački ogranak Advokatske komore Vojvodine regovao je saopštenjem za javnost.

„Polazeći od dubokog uverenja da je Ustav Republike Srbije kamen temeljac prava i sloboda svih građana Republike Srbije i  da bi na tom temelju trebalo da počivaju institucije naše države, advokati Ogranka Pančevo oštro osuđuju izveštavanje RTV Pančevo kojim je direktno napadnut ustavni poredak Republike Srbije  grubim narušavanjem slobode i nezavisnosti sudija kao najviših ustavnih garancija i izvršeno ometanje pravde kao krivično delo propisano Krivičnim zakonikom Republike Srbije.

Neprimereno, neprofesionalno, neetičko, a pre svega protivzakonito izveštavanje RTV Pančevo, zasnovano na nedozvoljenom komentarisanju sudskih postupaka i odluka, iznošenju neosnovanih optužbi i glasina, objavljivanju ličnih i porodičnih prilika i neovlašćenom objavljivanju fotografija članova porodice sudije Stanke Simonović, advokati Ogranka Pančevo vide kao flagrantni pokušaj zastrašivanja nosilaca sudijske vlasti i protivustavni napad na slobodu i nezavisnost sudstva.

Ne ulazeći uopšte u pravni kvalitet presuda donetih od strane Osnovnog suda u Vršcu, a ukinutih u instancionoj kontroli Višeg suda u Pančevu i bez potrebe da se osvrćemo na same aktere navedenih krivičnih postupaka, principijelno ukazujemo na društveno opasno ponašanje novinara RTV Pančevo kojim se   žigoše  jedan vršilac sudijske funkcije na čiji rad je svaki uticaj Ustavom Republike Srbije zabranjen, a Krivičnim zakonikom i sankcionisan, pri čemu autor tekstova nije poštovao elementarni nivo svoje zakonske obaveze novinarske pažnje.  

Medijski progon sudije Stanke Simonović, koja je ujedno i predsednik Višeg suda u Pančevu, nosi posebnu opasnost, s obzirom da isti u svom nezakonitom korenu predstavlja pokaznu vežbu kojom se svim sudijama, na jasan i nedvosmislen način, demonstrira da su i oni na nišanu novinarskog pera umočenog u neistinu, a što vodi  pravnoj nesigurnosti čitavog društva.

Stoga, advokati Ogranka Pančevo pozivaju Ministarstvo pravde i sve državne organe Republike Srbije da preduzmu  korake u okvirima svoje nadležnosti kako bi se sankcionisala dela koja je počinio novinar kao autor navedenih reportaža, glavni i odgovorni urednik i javni medij u skladu sa Krivičnim zakonikom i Zakonom o javnom informisanju, a sve advokate, udruženja sudija i novinara, kao i sve građane Republike Srbije pozivamo  da javno osude medijski teror koji sprovodi RTV Pančevo samo zato što nekome lično smeta na zakonu zasnovano postupanje sudije Višeg suda u Pančevu,  jer ova hajka nije ništa drugo do direktan atak na Ustav i važeće zakone ove zemlje, kao i na  nezavisnost i slobodu kako sudija, tako i svih nas„ , piše u saopštenju koje je 13. aprila 2017. godine u Pančevu objavio Izvršni odbor Ogranka Pančevo Advokatske komore Vojvodine.

Kontaktirali smo RTV Pančevo, ali oni nisu hteli da komentarišu saopštenje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend