07. jun 2021.

Pančevo ponovo podelilo novac miljenicima vlasti i tabloidima, polovina odabranih nije iz tog grada

Iako pojedini mediji još uvek nisu dobili ni dinar za realizaciju projekata odabranih na prošlogodišnjem medijskom konkursu u Pančevu, krajem maja podeljeno je novih 40 miliona dinara. Polovina tog novca pripala je TV Pančevo i produkciji osnovanoj u februaru ove godine, a koja će program emitovati na Radio Pančevu.

Gradska uprava Pančeva (Foto: Ivana Predić / Cenzolovka)

U rešenju o raspodeli sredstava od 27. maja, u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za grad Pančevo, koje je tik pred isticanje zakonskog roka od 90 dana za donošenje odluke (rok je bio 4. jun) potpisao gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, a koji je danas objavljen na sajtu lokalne samouprave, stoji da su podržana 22 projekta.

Čak polovina, njih 11, dodeljena je medijima i udruženjima koji nisu iz Pančeva, već iz Beograda, Novog Sada i Vršca.

Najviše – 14 miliona dinara – dobila je Radio-televizija Pančevo za projekat „Pančevačka hronika“, koji će se emitovati na televiziji.

Šest miliona je otišlo u ruke VAT produkciji iz Novog Beograda, osnovanoj 12. februara ove godine, za projekat „Buđenje“, koji će se realizovati na Radio Pančevu.

Tako RTV Pančevo nastavlja sa praksom menjanja produkcija, uglavnom tek osnovanih, koje podnose projekte, a onda emituju program na njihovim frekvencijama. Bilo je ranije i iskusnih i vernih partnera – recimo, pančevačka Wagner produkcija, koja ove godine nije na listi odobrenih projekata.

Kako je Cenzolovka pisala, veći deo novca koji su produkcije za saradnju sa RTV Pančevo dobijale na konkursima završavao je na računima te medijske kuće na ime raznih troškova.

Pančevo voli tabloide

Kao i svake godine, za isti projekat „Mulitijezični dodatak“, nedeljnik Pančevac zaradio je 5,1 milion dinara.

Nagradu za verno PR izveštavanje o gradskim temama (3,1 milion) ponovo su dobili pančevački mediji Violete Jovanov Peštanac – Moj kraj, Lokalne vesti i Zeleni minuti.

Daleko manje (milion dinara) izdvojeno je za jedan od najčitanijih portala u Pančevu – 013 info.

Čak polovina projekata dodeljena je medijima i udruženjima koji nisu iz Pančeva, već iz Beograda, Novog Sada i Vršca

Po starom dobrom običaju, portal epancevo.rs, poznat po kršenju Kodeksa novinara i kampanjama protiv kolega, ponovo je bogato nagrađen sa 1,5 miliona dinara. Kao i Start press, izdavač pančevačkog nedeljnika Start 013 i istoimenog portala i verni PR izveštač rada lokalne samouprave, koji je inkasirao 1,9 miliona dinara.

Umesto Informera i Srpskog telegrafa, koje je Pančevo redovno nagrađivalo na medijskim konkursima i pored onolikih kršenja Kodeksa novinara, ovog puta novac su dobili tabloidi Kurir i Alo – 800.000, odnosno 600.000 dinara.

Po milion dinara dodeljeno je portalu srbijadanas.com i novom sajtu – 24sedam.rs, koliko je dobio i novosadski Dnevnik. Kao i prethodnih godina, Studio B je i sada dobio novac (700.000), a bilo ga je i za Radio Puls iz Grocke (200.000) i dnevni list Novosti – (300.000).

Kako je prošle godine pisao Ozon press, vlasnik ili jedan od vlasnika novog portala 24sedam.rs je poslanik i funkcioner SNS-a Ostoja Mijailović iz Čačka.

Novac sa prošlogodišnjeg konkursa još nije uplaćen pojedinim medijima

O medijskim projektima odlučivali su Miloš Lazić (Asocijacija Radio-televizije Srbije), Blaženka Đierčan (Udruženje elektronskih medija Comnet) i Nada Gagić, medijski stručnjak.

Lazić u ovom poslu ima iskustva jer je više puta bio član komisije, kao član RAB-a, Comneta, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Lokal presa ili kao samostalan član.

U Pančevu je već jednom bio član komisije, 2019. godine, na predlog Comneta. Nada Gagić je bila članica komisije za ocenu medijskih projekta za internet medije na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, na predlog Društva novinara Vojvodine.

Prema Odluci o budžetu Grada Pančeva za 2021. godinu, za medije je na raspolaganju bilo 40 miliona dinara. Za razliku od prošle godine (kada je minimalni iznos za podršku medijskih projekata sa 100.000 smanjen na 10.000 dinara, dok je maksimalni sa sedam podignut na čak 19 miliona), najmanji iznos sredstava po projektu ove godine je 50.000, a najveći 15 miliona dinara.

Kako je Cenzolovka pisala, Grad Pančevo je prošle godine u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja podržao 24 projekta, ali je samo polovini udruženja i medija uplaćen novac.

Lokalnoj samoupravi smo početkom godine uputili zahtev za pristup informacijama od javnog značaja za dopunu informacije o tome kojim medijima je uplaćen novac, a kojima nije, i koji je bio kriterijum prilikom uplate sredstava, ali do danas nismo dobili odgovor.

U rešenju poverenika za informacije od javnog značaja, koje smo nedavno dobili, stoji da Grad Pančevo ima rok od pet dana da nam dostavi traženu dokumentaciju i odgovore na pitanja.

Do danas je nismo dobili. Kako su nas neke kolege obavestile, novac njihovim medijima još nije uplaćen.

***

O tome kako je Grad Pančevo proteklih godina raspoređivao sredstva za medije pročitajte u našim tekstovima:

Sto miliona za medije koji prepisuju, lažu, sprovode hajke i slave vlast u Pančevu

Pančevo opet nagrađuje provladine medije koji krše Kodeks i zakone: Novac za Informer, Srpski telegraf i RTV Pančevo

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend