21. jul 2020.

Milioni za propagandiste, za objektivne lokalne medije – ni dinar

Samo polovina medija čiji su projekti podržani na medijskom konkursu u Pančevu dobila je novac iz budžeta, uglavnom oni koji podržavaju vlast. Ništa nije uplaćeno kritičkim medijima iz Pančeva, kao ni pojedinim beogradskim i novosadskim tabloidima

Gradska uprava Pančeva (Foto: Ivana Predić / Cenzolovka)

U okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja Grad Pančevo je 16. marta podržao 24 projekta. Do sada je samo njih 12 dobilo novac iz budžeta. U pitanju su najvećim delom mediji koji podržavaju vlast, dok ostali, uglavnom nezavisni mediji, ne znaju kada, odnosno da li će im taj novac uopšte biti uplaćen.

Krajem marta lokalna samouprava uplatila je 18,3 od 40 miliona dinara, koliko je dodeljeno na konkursu, na račune samo devet medija, agencija i produkcija. U pitanju su uglavnom mediji koji isključivo pozitivno izveštavaju o aktivnostima vlasti, ili su deo propagandne mašinerije SNS-a, kao što su RTV Pančevo i portal e-Pančevo.

Novac su dobili: Start press, Wagner production i agencija Vladimira Ilića IV production (za sadržaje koji će biti emitovani na RTV Pančevo), portali Embargo, Vajdsagma i e-Pančevo, kao i tri projekta i medija iza kojih stoji Pančevka Violeta Jovanov Peštanac – portali Zeleni minuti, Moj kraj i Lokalne vesti, na kojima se ne kritikuje vladajuća većina u Pančevu.

Nije jasno zašto novac, ukoliko je smanjen priliv u budžet zbog epidemije, nije podjednako raspodeljen svim medijima, kao ni zašto ne reaguje Ministarstvo kulture i informisanja

Ukupno 5,7 miliona dinara uplaćeno je 13. maja za projekat Kreativnog kulturnog kluba Starčevo (650.000 dinara) i nešto više od pet miliona nedeljniku Pančevac.

Sedam dana kasnije, 800.000 dinara leglo je na račun beogradskog portala espreso.rs (iza kog stoji Kurir). Poslednja uplata od 10. juna namenjena je pomenutoj produkciji Vladimira Ilića. Bila je to druga rata (milion i po dinara) od 11 miliona koliko je ta produkcija dobila na konkursu.

Navedenim medijima isplaćen je sav novac (od 130.000 dinara do pet miliona), pojedinima deo (produkcija Wagner dobila je četiri od osam miliona, Vladimir Ilić osam od 11 miliona), dok preostalih 12 – bar do juna, do kada imamo informacije o uplatama – nisu dobili ni dinar.

To su tabloidi Informer i Srpski telegraf iz Beograda, Dnevnik iz Novog Sada, pančevački internet magazin Praštanje uspeha, portal Srbija danas, pančevački internet portali 013 info, Zelena strana, Zdravo Pančevo, zatim Studio B, internet portali Znakovni jezik i Mak info, te agencija Montenegro iz Kačareva za emisiju „Je l’ rodilo“, koja se emituje na portalu 013 info.

Kako su birani mediji koji će dobiti novac, kao i koji su kriterijumi primenjeni, zasad nije poznato, jer nam iz Gradske uprave nisu odgovorili na ta pitanja, a na naše poruke nije odgovarao ni još uvek aktuelni gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

Mediji koji nepristrasno izveštavaju nisu prioritet

Portal 013 info, jedan od najčitanijih u Pančevu, na ovogodišnjem medijskom konkursu dobio je 1,25 miliona dinara, ali im do danas nije uplaćen ni dinar. Glavni i odgovorni urednik tog portala Aleksandar Tokin kaže za Cenzolovku da su zbog toga bili prinuđeni da smanje broj saradnika, samim tim i obim proizvedenog sadržaja.

„Svake godine je od januara do realizacije rezultata konkursa funkcionisanje portala otežano. Ove godine je konkurs raspisan nešto ranije nego inače, što nam je dalo nadu da ćemo uz duži period sufinansiranja imati stabilniju dinamiku kreiranja medijskog sadržaja. Projekat za koji su sredstva opredeljena na konkursu aktivan je od marta i nadamo se da će opredeljena suma uskoro biti uplaćena“, kaže Tokin.

On dodaje da redakcija nije bila obaveštena o promeni dinamike isplate, da nije jasno po kom kriterijumu su nekim medijima isplaćena sredstva, a drugima ne, te da je teško shvatiti zbog čega najčitaniji medij koji ne krši Kodeks novinara i koji nepristrasno izveštava nije prioritet kada se radi o sufinansiranju.

„Činjenica da Gradska uprava i javna preduzeća imaju različit tretman prema različitim medijima što se tiče plasiranja informacija, stvara određenu sumnju o nejednakom položaju medija“, smatra Tokin.

KRAJNJE VREME DA REAGUJU MINISTARSTVA

Osim u Pančevu, i u drugim gradovima je bilo problema oko isplate novca u okviru konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja. Udruženju novinara Srbije (UNS) javile su se kolege i koleginice  kojima je neformalno rečeno da više ne mogu da računaju na novac iz sredstava konkursa, jer su dobili državnu pomoć u okviru ekonomskih mera zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a, kaže za Cenzolovku da je jasno da je to nezakonito i da je to još jedna vrsta pritiska na medije koji nisu po volji vlastima na lokalu. On je rekao da je krajnje vreme da Ministarstvo kulture i informisanja pokrene nadzor nad sprovođenjem konkursa u lokalnim samoupravama, a to bi trebalo da učini i upravna inspekcija pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Radomirović je podsetio da je kod konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja najveći problem sastav komisija, koje su napravljene po političkom ključu, pa se veći deo novca usmerava ka medijima koji su po volji vlasti.

Gradonačelnik Saša Pavlov je 23. marta sa Aleksandrom Tokinom potpisao ugovor u kojem stoji da se lokalna samouprava obavezuje da isplati sredstva udruženju 013 info, koje je izdavač istoimenog portala, u iznosu od 1.250.000 dinara, i to u ratama od marta do decembra 2020. godine.

U ugovoru piše i da ako u toku godine dođe do smanjenja prihoda ili povećanja planiranih rashoda, Grad jednostrano može raskinuti ugovor sa otkaznim rokom od 15 dana. U dokumentu, međutim, ne postoje članovi koji štite prava korisnika sredstava ako lokalna samouprava ne izvršava svoje obaveze na vreme.

Krivična odgovornost lokalnih samouprava

Advokat i stručnjak za medijsko pravo Veljko Milić, izvršni direktor Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, pojašnjava za Cenzolovku da mediji sa kojima je potpisan ugovor, a koji do sada nisu primili nijednu isplatu a realizovali su sadržaje na koje su se obavezali ugovorom, mogu da tuže opštinu.

„Način isplate je regulisan ugovorom, a nepoštovanje ugovornih odredaba ili stavljanje nekih medija u povoljniju situaciju u odnosu na druge medije moglo bi kao posledicu da ima krivičnu odgovornost lica odgovornih za realizaciju ovih ugovora. Naime, u tom slučaju bi se radilo o zloupotrebi službenih ovlašćenja koja nanose štetu pojedinim medijima. O tome bi izdavači medija kojima sredstva do sada nisu isplaćena trebalo da obaveste tužilaštvo“, objašnjava Milić.

Nepoštovanje ugovornih odredaba i stavljanje nekih medija u povoljniju situaciju u odnosu na druge moglo bi kao posledicu da ima krivičnu odgovornost lica odgovornih za realizaciju ugovora zbog zloupotrebe službenih ovlašćenja (advokat Nenad Milić)

Kako smo saznali od pojedinih kolega, ugovori sa nekim medijima nisu ni potpisani. U tom slučaju, kaže Milić, takođe treba da podnesu krivičnu prijavu protiv lica u opštini odgovornih za realizaciju projekata.

I 2018. i 2019. godine novac je posle realizacije medijskih konkursa uplaćen najvećem broju dobitnika sredstava istog dana, 15. maja, odnosno 4. jula, dok je celokupna isplata realizovana u roku od mesec dana.

Aleksandar Tokin kaže da portal 013 info od samog početka projektnog finansiranja medijskih sadržaja konkuriše, dobija sredstva i opravdava kvalitet izveštavanja, te da su visina odobrenih sredstava i dinamika isplate varirali, ali da do sada nije bilo odstupanja od dogovorenog.

Zašto ove godine do jula nisu dobili ni dinara, kao i pojedine njihove kolege i koleginice, nismo uspeli da saznamo jer nam nadležni nisu odgovorili na to pitanje, kao ni kada smo se interesovali da li će preostali deo novca namenjenog konkursnom finansiranju medija biti preusmeren za druge potrebe, s obzirom na smanjen priliv sredstava u budžet izazvan krizom usled epidemije koronavirusa.

Nije jasno ni da li je novac, ukoliko je bilo problema sa prilivom, mogao pravednije da se raspodeli, tako da svi učesnici konkursa čiji su projekti „prošli“ dobiju novac u ratama. Kao što je to, na primer, urađeno u Kraljevu.

Na taj način bi svi mediji dobili bar neka sredstva, koja su im, posebno poslednjih meseci, više nego neophodna, s obzirom na to da je većina medija, posebno lokalnih, vrlo teško finansijski podnela krizu izazvanu epidemijom koronavirusa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend