19. avg 2021.

Građani Pančeva finansirali huškačke kampanje portala e-Pančevo

Umesto da se projekat „Vaše pravo da znate – Pančevo“, za koji je na medijskom konkursu Grada Pančeva 2019. godine portal epancevo.rs dobio iz budžeta 3,1 milion dinara, bavi suzbijanjem predrasuda i širenjem tolerancije, kako je u projektu navedeno, ovaj portal je odabrao da se obračunava sa novinarima, medijima, lokalnim privrednicima i političarima koji im nisu po meri.

Gradska uprava Pančeva (Foto: Ivana Predić / Cenzolovka)

U predlogu projekta „Vaše pravo da znate – Pančevo“ firme Open View d.o.o. Vršac, izdavača portala epancevo.rs, u koji je naša redakcija imala uvid, piše da će poseban akcenat biti stavljen na izveštavanje o kulturnim, etničkim, socijalnim i drugim različitostima i problemima osetljivih i ranjivih grupa, i to sve kroz vesti, razgovore, reportaže, najave događaja, video i foto zapise, promocije projektnih aktivnosti.

Od 1. juna do 29. decembra 2019. godine, međutim, portal epancevo.rs nije objavio nijedan autorski tematski tekst o osetljivim grupama, intervju, kao ni video u sopstvenoj produkciji, iako su za tu namenu potrošili čak 840.000 dinara, pokazuje dokumentacija u koju smo imali uvid.

Majstori za klevetu

Svrha projekta „Vaše pravo da znate – Pančevo“, vrednog 3.190,00 dinara, jeste, kako stoji u opisu predloga projekta: „blagovremeno, tačno, objektivno informisanje, suzbijanje predrasuda, širenje tolerancije i razvoj ljudskih prava i demokratije“. U predlogu projekta piše da će tokom osam meseci biti objavljeno 300 medijskih sadržaja „koji će biti proizvod istraživačkog novinarstva, redovnog izveštavanja i analitike“. 

Od 1. juna do 29. decembra 2019. epancevo.rs nije objavio nijedan autorski tematski tekst o osetljivim grupama, intervju, kao ni video u sopstvenoj produkciji, iako su za tu namenu potrošili čak 840.000 dinara

U narativnom izveštaju stoji da je objavljeno više od 220 medijskih sadržaja, a priloženo je, kako su izbrojali novinari Cenzolovke, više od 1.400 linkova.

Analiza medijskih sadržaja objavljenih na portalu epancevo.rs, međutim, pokazuje da istraživačkih i analitičkih tekstova nije bilo, već su to bile uglavnom najave, servisne informacije, kratke vesti i izveštaji. 

Osim toga, novcem građana Pančeva finansirane su i objave kojima se krši Kodeks novinara Srbije, kao što je serija tekstova protiv pančevačkog novinara Nenada Živkovića, zbog kojih je epancevo.rs zaradilo te 2019. godine čak devet javnih opomena. 

U tim tekstovima, kako je utvrdio Savet za štampu, prekršene su brojne tačke Kodeksa. Članovi Saveta su istakli da su se do tada „retko sretali sa tako drastičnim prekršajima profesionalnih i etičkih pravila, budući da je portal iz dana u dan objavljivao tekstove gotovo identičnog sadržaja, ponavljajući neshvatljivo uvredljive kvalifikacije na račun Živkovića“. 

Cilj iznetih kleveta i potpuno neosnovanih optužbi i uvreda, zaključili su članovi Saveta, bio je da se Živković diskredituje i da se diskriminišu njegova politička uverenja.

Te godine bila je targetirana i Cenzolovka nakon teksta o otpuštanju jednog novinara lista Pančevac. Etiketu da je „kuća lažnih vesti i izazivača panike“ dobio je i lokalni medij 013 info koji objavljuje kritičke tekstove o lokalnim vlastima. 

Novinari portala epancevo.rs, čija imena ne znamo jer su tekstovi uglavnom potpisani sa ePančevo ili Open View d.o.o. (neke tekstove potpisuje i glavni urednik Aleksandar Čupić), obračunavali su se i sa drugim neistomišljenicima, političarima, lokalnim privrednicima i direktorima preduzeća. 

Hvalospevi SNS-u

U njihovim tekstovima se mogu pročitati aktivnosti i saopštenja, pa i hvalospevi o jednoj političkoj partiji – Srpskoj naprednoj stranci, dok se opozicija, po pravilu, brutalno napada.

Novcem građana Pančeva finansirane su i objave kojima se krši Kodeks novinara, kao što je serija tekstova protiv Nenada Živkovića, zbog kojih je epancevo.rs dobilo čak devet javnih opomena Saveta za štampu

Na meti su se našli Marinika Tepić (Samo se Marinike i Šiptari raduju poplavama u Srbiji), Vuk Jeremić (Šokantan snimak razgovora Vuka Jeremića i Milovog savetnika Je-asmo majku Srbiji i Crnoj Gori – preneto sa Informera), a upečatljiva je serija tekstova o pančevačkim privrednicima (Kutku preti zatvor; Ko štiti bahatog bivšeg policajca; Prijoviću, dokle ta bahatost?). 

Obrušili su se i na neke direktore javnih ustanova, poput Milana Kisina, direktora Doma „Srce“ u Jabuci (Kisin radi na štetu korisnika i države), i direktora Specijalne bolnice u Kovinu (Direktor se bahati, a bolnica liči na scene iz horor filmova), da bi na kraju i sebi odali priznanje za smenu direktora do koje je naprasno i došlo. 

Ovi tekstovi ne sadrže nikakve dokaze za iznete tvrdnje, već se uglavnom pominju anonimni izvori i navodna dokumentacija koja nikada nije objavljena.

IZGUBLJENI U IZVEŠTAJU

Iz narativnog i finansijskog izveštaja projekta „Vaše pravo da znate – Pančevo“ iz 2019. isplivala je još jedna zanimljivost. Šest zaključenih ugovora odnosi se na projekat „Sportska panorama Pančeva“, za koji je izdavač Open View d.o.o. dobio 1,7 miliona dinara godinu dana kasnije – 2020. 

Na ovu nelogičnost smo ukazali Aleksandru Čupiću, uredniku portala epancevo.rs, ali on nije odgovorio na naše poruke. Takođe, nije odgovorio ni na našu molbu da prokomentariše činjenicu da su novcem građana Pančeva 2019. plaćeni tekstovi u kojima su iznošene klevete i prekršen Kodeks novinara Srbije.

I pored svega ovoga, portal epancevo.rs redovno se i bogato finansira iz budžeta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend