16. sep 2022.

Paradoks sufinansiranja medija – opštine bez medija dodeljuju novac za informisanje, dok neke koje koje ne daju novac imaju medije

Na teritoriji opština Bela Palanka, Ćićevac i Varvarin, koje su izdvajale sredstva na konkursima za projektno sufinansiranje, nema medija, potvrdili su iz ovih opština Udruženju novinara Srbije (UNS). Novac za sufinansiranje medijskog sadržaja nikad nisu dodeljivale Sjenica i Bosilegrad, ali žitelji ovih opština svakodnevno dobijaju informacije iz medija koji su registrovani u ovim mestima.

Ilustracija: Tim Mossholder / Unsplash

Iz Opštine Lebane su UNS-u rekli da nisu upoznati sa time ima li medija u ovoj opštini.

Novinar i projektni koordinator za Ajreksov program „Saznaj i razaznaj“ iz Lebana Aleksanar Đokić rekao je za UNS da u Agenciji za privredne registre (APR) nema medija sa sedištem u Lebanu, ali da je ova opština u zoni pokrivanja portala Info centra juga iz Medveđe.

Deleći sudbinu Lebana, opština Irig, takođe, nema zvanično registrovane medije, ali je u zoni pokrivanja većine elektronskih medija u Vojvodini.

Novinar u arhivu Ebart Aleksa Anđelić iz Varvarina kaže za UNS da su nedostatak interesovanja i strah mogući razlozi za nepostojanje medija u ovoj opštini.

„Mislim da ne postoji interesovanje ljudi za pokretanje medija, možda postoji čak i neka vrsta straha od neuspeha ili nemogućnosti da objektivno rade posao zbog politike koja vlada tamo. Znamo da su novinari lokalnih medija, često izloženi velikim pritiscima, pretnjama i ucenama“, rekao je Anđelić.

Istakao je da bi ga formiranje medija u Varvarinu podstaklo da se vrati u rodno mesto iz kojeg se preselio u Beograd zbog posla.

Anđelić je dodao da bi osnivanje medija bilo važno i za meštane ove opštine jer svi veći mediji nemaju toliko prostora da izveštavaju o (malim) lokalnim dešavanjima. Kako dodaje, žitelji Varvarina se o događajima u opštini informišu preko drugih medija rasinskog okruga (kao što su RTK, TV Jefimija, 037info) ali informacija o toj opštini je i u ovim medijima vrlo malo.

Ipak, ti mediji imaju priliku da gotovo svake godine konkurišu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja i sredstva od preko milion dinara.

Ranije je u ovoj opštini postojala „Televizija S“ koja je uglavnom emitovala muzikičke spotove, ali su program činili i „Varvarinska hronika“, intervjui, prilozi o događajima u opštini kao što su vašari, promocije, sportski, kulturni i drugi društveni događaji. Ovoj televiziji REM je 2015. godine ukinuo dozvolu za emitovanje programa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend