08. jul 2021.

Pokret za razvoj Medveđe u borbi za medijske slobode

Nedavno su podeljeni ugovori za raspodelu sredstava po projektnom finansiranju medija u Jablaničkom okrugu, pa tako i Medveđi. Čini se da su građani Leskovca u velikim problemima sa svojom upravom, a dagrađani i profesionalni mediji ispaštaju pod izgovorom demokratije u raspodeli finansiranja mnogo jačih ali propagandnih kanala, navodi Pokret za razvoj Medbeđe u današnjem saopštenju.

“U opštini Medveđa se takođe preraspodela budžeta za medije odvija ustaljeno, očekivano i ne u interesu javnosti, bez profesionalne etike u izveštavanju. Medij treba da obavesti građane u pravo vreme, tačno, odgovorno i da pita drugu stranu, a ne da vlast dodeljuje naš novac kako bi vlast ostala bez kritika i suda javnosti.

Naš predlog je reforma medijskih zakona, u članovima koji se tiču finansiranja tako da projektno finansiranje ne bude izvlačenje novca da bi mediji prećutali istinu. Medij mora da pita vlast ono što građanin ne sme, da se postavi u ulozi manjine, obespravljenih građana i da traži odgovore. Finansiranje treba da bude na taj način što će postojati jedan radio servis u svakoj opštini, a televizija u okrugu koja će biti finansirana u ograničenom periodu na javnom konkursu sa profesionalnim predispozicijama i programom. Program mora biti informativni, uz reportaže, kulturno-obrazovni, sportski i da odražava interes da građani slušaju i veruju u istinitost takovog rada.

Opština Medveđa nema medije, što dokazuje da se predsednik opštine u jednom od svojih 5 obraćanja u emisijama radio Medveđa “Aktuelno” ili “Razgovor s povodom” poziva na to da Medveđa nema opoziciju i sa hvalospevima da u Medveđi sve funkcioniše, a debakl takvog upravljanja se dokazuje u poplavljivanju ne ravnice kojih je jedva 5% u Medveđi, nego i brdsko-planinskih predela, nestanka struje u trajanju preko
mesec dana, restrikcijama vode, štrajkom radnika u JKP “Obnova”.

Medij “Radio Medveđa” nije pozvala niti jednu opozicionu opciju, a Pokret za razvoj Medveđe je suštinska, programska i sistemska opozicija ovom nakaradnom sistemu preletača, profitera o građane, sumnjivih diplomaca, poljoprivrednih prerađivača, koji nikada nisu podneli izveštaj o imovinskoj karti.

Mi prepoznajemo problem nezaposlenosti u Medveđi i velikog iseljavanja, ali to predsednika opštine ni vladajući SNS i SPS koji su na fantomskoj listi “Zato što volimo Medveđu”, kao da mi ne volimo, ne
interesuje. To ne interesuje ni radio Medveđu, već samo kako će da uzme svojih 3-4 miliona dinara godišnje. Nama je žao što radio Medveđa ne radi profesionalno, ne poziva opoziciju, ne poziva građane koji imaju predloge, te tako radi na štetu svih nas.

Ovo je poslednje upozorenje radio emiterima, medijima i onima koji dobijaju novac po ograničenim tematskim projektima da rade profesionalno. Postoje strukovna udruženja i regulatorna tela koja se
bave ovim pitanjem, tako da ćemo iskoristiti sva pravna sredstva u zaštiti građana koji po Ustavu Srbije imaju pravo na informisanje”, navodi se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend