16. avg 2023.

Poverenik 54 dana bez odgovora na žalbu UNS-a: Jesu li biografije kandidata za članove medijskih komisija poverljivi podaci

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ni nakon 54 dana nije odgovorio na žalbu Udruženja novinara Srbije (UNS) koje se Povereniku obratilo zbog toga što je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija odbilo da dostavi profesionalne biografije svih osoba koje su se prijavile ili su predložene za članove komisija za medijske projekte. 

Poverenik, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ima rok još šest dana da donese odluku o ovoj žalbi.

Podsetimo, UNS je u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja Ministarstvu informisanja i telekomunikacija tražio profesionalne biografije predloženih i onih koji su se sami ove godine prijavili da budu članovi komisija koje odlučuju o raspodeli budžetskog novca za medijske projekte.

Ministarstvo je ovaj zahtev UNS-a odbilo sa obrazloženjem da informaciju ne mogu dostaviti jer se radi o podacima o ličnosti.

U rešenju Ministarstva se navodi da je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisano da se osobi koja pošalje zahtev mogu dostaviti informacije koje sadrže podatke o ličnosti ukoliko je lice na to pristalo.

Važno je, kako je Ministarstvo u rešenju navelo, da se pravo javnosti da zna i pravo na zaštitu podataka o ličnosti ostvare zajedno, u meri propisanoj Zakonom.

U žalbi Povereniku UNS je obrazložio da je Ministarstvo previdelo stav 2 člana 14 Zakona, prema kome organ vlasti može dostaviti informacije koje sadrže podatke o ličnosti ukoliko se radi o osobi, pojavi ili događaju od interesa za javnost.

U Članu 20. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja piše da se za člana komisije imenuje „lice koje je nezavisni stručnjak za medije ili medijski radnik“.

UNS je u žalbi istakao da profesionalne biografije nezavisnih medijskih stručnjaka, odnosno medijskih radnika, ne mogu biti zaštićeni podaci o ličnosti. Dokaz je, naveo je UNS, činjenica da su biografije odabranih članova objavljene u rešenjima koja je potpisao ministar. Na to su sigurno računali kandidati, obrazložio je UNS,  samom prijavom na konkurse Ministarstva.

Stav je UNS-a, kako se navodi u žalbi, da stručna i zainteresovana javnost imaju interes da znaju ko čini komisije koje odlučuju o dodeli novca za medijske projekte, ali i kome nije pružena šansa da postane član komisije.

Ovom informacijom bi, dodao je UNS, javnosti bio pružen potpuni uvid u postupak izbora komisija za projektno sufinansiranje medija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend